ISO 22000:2018

ISO 22000 "Food Safety Management Systems - Requirements by Food Chain Organizations" is an international standard for food safety management.

ISO 22000 could be implemented by every company, whose main activity is the production, collection, standardization, packaging and marketing of food, wholesale, retail, catering, storage and distribution, animal feed, as well as from companies whose main activity is production of equipment, packaging materials, cleaning and disinfection materials, additives, and ingredients.

ISO 22000 specifies the general requirements for the establishment of an enterprise's Food Safety Management System and focuses on the mutual communication between stakeholders (enterprises, suppliers, customers, authorities), on systematic management of the system, on risk control through pre-requisites programs and HACCP plan, as well as on continuous improvement and updating of the system.

Το whom it is addressed

This system is aimed at small and large companies, or private and public organizations, operating in the secondary sector, but also at food service companies such as storage, distribution, wholesale and retail.

The benefits of certification

A company that implements a Management System, demonstrates that it applies the legislation and operates, according to specific procedures, which makes it more organized and able to deal with any failures and incorrect practices. The implementation and certification with a Management System, gradually reduces errors, increases customer satisfaction and consumer confidence, the reputation of the company, thus increasing its sales and profitability.

International Standard

This standard is Internationally recognized.

Certification process

The company interested in obtaining certification, initially sends the application for certification to the organization. After the signing of the contract, the Certification Body appoints the appropriate Audit team and schedules the inspection after consultation between the Body and the Company.

On the Initial Certification Inspection, which is carried out in two different stages, all the legal documents, the structure of the system you have developed and a sample of its implementation and documentation are checked at your company's premises. At the end of the initial inspection (both stages) and if no discrepancies/ non conformities are found, a certificate of compliance is issued.

The validity of the certificate will be three years. In addition to the initial inspection, two annual surveillance audits will be carried out to re-verify the compliance of the systems in place and already certified, based on the applicable standards and the certification body's certification regulation.




To ISO 22000 "Συστήματα διαχείρισης της ασφάλειας των τροφίμων - Απαιτήσεις από τους οργανισμούς της αλυσίδας τροφίμων" είναι ένα διεθνές πρότυπο για τη διαχείριση και ασφάλεια των τροφίμων.

To ISO 22000 μπορεί να εφαρμοστεί από όλες τις επιχειρήσεις που η κύρια δραστηριότητας τους είναι η παράγωγη, συλλογή, τυποποίηση, συσκευασία και εμπορία τροφίμων, το χονδρεμπόριο, το λιανεμπόριο, τη μαζική εστίαση, την αποθήκευση και διανομή, τις ζωοτροφές, καθώς επίσης και από επιχειρήσεις παραγωγής εξοπλισμού, υλικών συσκευασίας, υλικών καθαρισμού και απολύμανσης, προσθέτων και συστατικών.

Το πρότυπο ISO 22000 προδιαγράφει τις γενικές απαιτήσεις για τη δημιουργία Συστήματος Διαχείρισης της Ασφάλειας των Τροφίμων μιας επιχείρησης και εστιάζει στην αμοιβαία επικοινωνία μεταξύ όλων των ενδιαφερόμενων μερών (επιχειρήσεων, προμηθευτών, πελατών, αρχών) στη συστηματική διαχείριση του συστήματος, στον έλεγχο των κινδύνων μέσω προαπαιτούμενων προγραμμάτων και μέσω σχεδίου HACCP, καθώς και στη συνεχόμενη βελτίωση και ενημέρωση του συστήματος.

Σε ποιους απευθύνεται

Το συγκεκριμένο σύστημα απευθύνεται σε μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις ή ιδιωτικούς και δημόσιους οργανισμούς, που δραστηριοποιούνται στον δευτερογενή τομέα, αλλά και σε επιχειρήσεις υπηρεσιών συναφή με τα τρόφιμα όπως αποθήκευση, διανομή, χονδρική και λιανική πώληση.

Τα οφέλη της πιστοποίησης

Μια επιχείρηση που εφαρμόζει ένα Σύστημα Διαχείρισης, αποδεικνύει ότι εφαρμόζει την κείμενη νομοθεσία και λειτουργεί με βάση συγκεκριμένες διαδικασίες, γεγονός που αποφέρει περισσότερη οργάνωση και είναι σε θέση να αντιμετωπίσει τυχόν αστοχίες και εσφαλμένες πρακτικές. Η εφαρμογή και πιστοποίηση με ένα Σύστημα Διαχείρισης, σταδιακά μειώνει τα λάθη, αυξάνει την ικανοποίηση των πελατών και το αίσθημα εμπιστοσύνης των καταναλωτών, την φήμη της επιχείρησης, οπότε και την αύξηση των πωλήσεων και της κερδοφορίας της.

Ισχύς

Το παρών πρότυπο είναι Διεθνώς αναγνωρισμένο.

Διαδικασία Πιστοποίησης

Η επιχείρηση που ενδιαφέρεται να αποκτήσει πιστοποίηση, αρχικά αποστέλλει την αίτηση πιστοποίησης στον φορέα. Μετά την υπογραφή της σύμβασης ορίζεται από τον Φορέα Πιστοποίησης η κατάλληλη ομάδα επιθεώρησης και προγραμματίζεται η επιθεώρηση κατόπιν συνεννόησης μεταξύ του Φορέα και της Επιχείρησης.

Στην Αρχική Επιθεώρηση Πιστοποίησης, η οποία πραγματοποιείται σε δύο διαφορετικά στάδια, ελέγχονται στις εγκαταστάσεις της επιχείρησής σας, όλα τα νομιμοποιητικά έγραφα, η δομή του συστήματος που έχετε αναπτύξει καθώς και δειγματοληπτικά η εφαρμογή και τεκμηρίωση του. Μετά το πέρας της αρχικής επιθεώρησης (και των δυο σταδίων) και εφόσον δεν βρεθούν αποκλίσεις εκδίδεται το πιστοποιητικό συμμόρφωσης.

Η διάρκεια ισχύς του πιστοποιητικού θα είναι τριετής. Εκτός της αρχικής επιθεώρησης, θα πραγματοποιηθούν δύο ετήσιες επιθεωρήσεις επιτήρησης, ώστε να επιβεβαιωθεί εκ νέου, η συμμόρφωση των συστημάτων που εφαρμόζετε και έχουν ήδη πιστοποιηθεί, με βάση τα ισχύοντα πρότυπα και τον κανονισμό πιστοποίησης του φορέα.