FSSC 22000 Certification


Certify Food Safety System procedures with a Certification 22000 (FSSC 22000) Version 5 , a GFSI recognized food safety certification for food industries.

Food Safety System Certification (FSSC) 22000, is an internationally accepted certification based on a combination of ISO 22000, sector specific PRP of ISO / TS 22002, PAS 223 and FSSC additional requirements.FSSC 22000 was given Global Recognition by the GFSI (Global Food Safety Initiative), as well as other food safety schemes such as BRC or IFS. The certification scheme is owned by the Foundation for Food Safety Certification


International Standard

This standard is Internationally recognized.

The benefits of certification

A company that implements a Management System, demonstrates that it applies the legislation and operates, according to specific procedures, which makes it more organized and able to deal with any failures and incorrect practices. The implementation and certification with a Management System, gradually reduces errors, increases customer satisfaction and consumer confidence, the reputation of the company, thus increasing its sales and profitability.

Certification process

The company interested in obtaining certification, initially sends the application for certification to the organization. After the signing of the contract, the Certification Body appoints the appropriate Audit team and schedules the inspection after consultation between the Body and the Company.

On the Initial Certification Inspection, which is carried out in two different stages, all the legal documents, the structure of the system you have developed and a sample of its implementation and documentation are checked at your company's premises. At the end of the initial inspection (both stages) and if no discrepancies/ non conformities are found, a certificate of compliance is issued.

The validity of the certificate will be three years. In addition to the initial inspection, two annual surveillance audits will be carried out to re-verify the compliance of the systems in place and already certified, based on the applicable standards and the certification body's certification regulation.


FSSC 22000 (Συστήματα Διαχείρισης Ασφάλειας Τροφίμων)

Το Σύστημα Διαχείρισης Ασφάλειας (FSSC) 22000 με βάση τις απαιτήσεις που καθορίζονται στο G.F.S.I. Guidance Document Version 5, είναι ένα διεθνές αναγνωρισμένο πρότυπο, που αποτελεί ένα συνδυασμό των απαιτήσεων του ISO 22000:2005, των λειτουργικών προαπαιτούμενων προγραμμάτων σύμφωνα με το (ISO/TS 22002 series) του εκάστοτε τομέα της αλυσίδας τροφίμων, π.χ. ISO TS 22002-1: 2009, Prerequisite programmes on food safety Part 1: food manufacturing, ISO/TS 22002-4:2013, Prerequisite programmes for food safety - Part 4: Food packaging manufacturing, ISO/TS 22002-2:2013, Prerequisite programmes for food safety - Part 2: Catering, κ.λπ., το PAS 223 που περιλαμβάνει τα προαπαιτούμενα προγράμματα που σχετίζονται με την ασφάλεια των υλικών που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα και επιπλέον απαιτήσεις του FSSC.

Το πρότυπο FSSC 22000 (Πιστοποίηση Συστήματος Ασφάλειας Τροφίμων) δίνει παγκόσμια αναγνώριση στην βιομηχανία τροφίμων όπως τα πρότυπα BRC or IFS και αναγνωρίζεται από τον Οργανισμό Global Food Safety Initiative (GFSI).

Εταιρείες τροφίμων που εφαρμόζουν ήδη το πρότυπο ISO 22000, μπορούν να πιστοποιηθούν σύμφωνα με το FSSC 22000 ενσωματώνοντας και εφαρμόζοντας στο ήδη υπάρχον σύστημα Διαχείρισης Ασφάλειας Τροφίμων τις απαιτήσεις των προδιαγραφών ISO / TS 22002 και PAS 223.

Το FSSC 22000 παρέχει είναι ένα ολοκληρωμένο σύστημα πιστοποίησης, που μπορεί να εφαρμοστεί σε ολόκληρη την αλυσίδα τροφίμων.


Σε ποιους απευθύνεται

Το συγκεκριμένο σύστημα απευθύνεται σε μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις ή ιδιωτικούς και δημόσιους οργανισμούς, που δραστηριοποιούνται στον δευτερογενή τομέα, αλλά και σε επιχειρήσεις υπηρεσιών συναφή με τα τρόφιμα όπως αποθήκευση, διανομή, χονδρική και λιανική πώληση.

Τα οφέλη της πιστοποίησης

Μια επιχείρηση που εφαρμόζει ένα Σύστημα Διαχείρισης, αποδεικνύει ότι εφαρμόζει την κείμενη νομοθεσία και λειτουργεί με βάση συγκεκριμένες διαδικασίες, γεγονός που αποφέρει περισσότερη οργάνωση και είναι σε θέση να αντιμετωπίσει τυχόν αστοχίες και εσφαλμένες πρακτικές. Η εφαρμογή και πιστοποίηση με ένα Σύστημα Διαχείρισης, σταδιακά μειώνει τα λάθη, αυξάνει την ικανοποίηση των πελατών και το αίσθημα εμπιστοσύνης των καταναλωτών, την φήμη της επιχείρησης, οπότε και την αύξηση των πωλήσεων και της κερδοφορίας της.

Ισχύς

Το παρών πρότυπο είναι Διεθνώς αναγνωρισμένο.

Διαδικασία Πιστοποίησης

Η επιχείρηση που ενδιαφέρεται να αποκτήσει πιστοποίηση, αρχικά αποστέλλει την αίτηση πιστοποίησης στον φορέα. Μετά την υπογραφή της σύμβασης ορίζεται από τον Φορέα Πιστοποίησης η κατάλληλη ομάδα επιθεώρησης και προγραμματίζεται η επιθεώρηση κατόπιν συνεννόησης μεταξύ του Φορέα και της Επιχείρησης.

Στην Αρχική Επιθεώρηση Πιστοποίησης, η οποία πραγματοποιείται σε δύο διαφορετικά στάδια, ελέγχονται οι εγκαταστάσεις της επιχείρησης, όλα τα νομιμοποιητικά έγραφα, η δομή του συστήματος που έχετε αναπτύξει καθώς και δειγματοληπτικά η εφαρμογή και τεκμηρίωση του. Μετά το πέρας της αρχικής επιθεώρησης (και των δυο σταδίων) και εφόσον δεν βρεθούν αποκλίσεις εκδίδεται το πιστοποιητικό συμμόρφωσης.

Η διάρκεια ισχύς του πιστοποιητικού θα είναι τριετής. Εκτός της αρχικής επιθεώρησης, θα πραγματοποιηθούν δύο ετήσιες επιθεωρήσεις επιτήρησης, ώστε να επιβεβαιωθεί εκ νέου, η συμμόρφωση των συστημάτων που εφαρμόζονται και έχουν ήδη πιστοποιηθεί, με βάση τα ισχύοντα πρότυπα και τον κανονισμό πιστοποίησης του φορέα.