Ηaccp - Codex Alimentarius

Ηaccp - Codex Alimentarius

This system is aimed at small and large companies, or private and public organizations, operating in the secondary sector, but also at food service companies such as storage, distribution, wholesale, and retail.

In the general context of food safety rules, the requirement to establish, implement and maintain a continuous process based on HACCP principles must be proportionate and risk based.

For the implementation of a simplified procedure, based on the principles of HACCP, the European legislation (EC) No 852/04, the International Code of Practice - (General Principles of Food Hygiene (CXC 1-1969) and its HACCP annex), rev. 4/2020, for the compliance of food businesses, with the relevant requirement of the legislation on food hygiene and safety and the observance of the self-control system.

The Basic Principles of HACCP

The HACCP is based on 7 basic principles concerning food safety.

The first principle refers to the identification of potential risks, related to the production of food at all stages, from the supply of raw materials, the production process, the processing and distribution of products, to their final preparation and consumption.

The identification of process points from the operation of the business, which can be controlled, is the second principle and helps to eliminate a risk to food or minimize the likelihood of its occurrence.

The third principle concerns the definition of critical limits, which must be met, to ensure that every critical point of the business is under control.

The installation of a system for monitoring the critical points of the company and their critical limits, is the fourth principle of the HACCP, as well as the establishment of the procedures for processing the results of this monitoring, in order to regulating production and keeping it under control.

The definition of corrective actions for each control point as well as the identification of verification procedures, which confirm that the HACCP system is functioning properly and efficiently, are basic principles of the system.

The installation of an effective archiving and recording system of the HACCP project is the last of the basic principles for food hygiene.

International Standard

This standard is Internationally recognized.

The benefits of certification

A company that implements a Management System, demonstrates that it applies the legislation and operates, according to specific procedures, which makes it more organized and able to deal with any failures and incorrect practices. The implementation and certification with a Management System, gradually reduces errors, increases customer satisfaction and consumer confidence, the reputation of the company, thus increasing its sales and profitability.

Certification process

The company interested in obtaining certification, initially sends the application for certification to the organization. After the signing of the contract, the Certification Body appoints the appropriate Audit team and schedules the inspection after consultation between the Body and the Company.

On the Initial Certification Inspection, which is carried out in two different stages, all the legal documents, the structure of the system you have developed and a sample of its implementation and documentation are checked at your company's premises. At the end of the initial inspection (both stages) and if no discrepancies/ non conformities are found, a certificate of compliance is issued.

The validity of the certificate will be three years. In addition to the initial inspection, two annual surveillance audits will be carried out to re-verify the compliance of the systems in place and already certified, based on the applicable standards and the certification body's certification regulation.

The certificate of application of the system given is not accredited.



Oι Βασικές Αρχές του HACCP

Το ΗACCP στηρίζεται σε 7 βασικές αρχές που αφορούν την ασφάλεια των τροφίμων.

Το συγκεκριμένο σύστημα απευθύνεται σε μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις ή ιδιωτικούς και δημόσιους οργανισμούς, που δραστηριοποιούνται στον δευτερογενή τομέα, αλλά και σε επιχειρήσεις υπηρεσιών συναφή με τα τρόφιμα όπως αποθήκευση, διανομή, χονδρική και λιανική πώληση.

Στο γενικό πλαίσιο των κανόνων για την ασφάλεια των τροφίμων, η απαίτηση θέσπισης, εφαρμογής και διατήρησης μιας διαρκούς διαδικασίας, που να βασίζεται στις αρχές του HACCP πρέπει να είναι αναλογική και να βασίζεται στον κίνδυνο.

Για την εφαρμογή μιας απλουστευμένης διαδικασίας, που να βασίζεται στις αρχές του HACCP, σύμφωνα με τις απαιτήσεις του Ευρωπαϊκού Κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 852/04, του International Code of Practice - (General Principles of Food Hygiene (CXC 1-1969) and its HACCP annex), rev. 4/2020, για την συμμόρφωση των επιχειρήσεων τροφίμων, στην υγιεινή και ασφάλεια των τροφίμων και την τήρηση του συστήματος αυτοελέγχου.

Oι Βασικές Αρχές του HACCP

Το ΗACCP στηρίζεται σε 7 βασικές αρχές που αφορούν την ασφάλεια των τροφίμων.

Η πρώτη αρχή αναφέρεται στον προσδιορισμό των πιθανών κινδύνων, που σχετίζονται με την παραγωγή των τροφίμων σε όλα τα στάδια, από την προμήθεια των πρώτων υλών, την παραγωγική διαδικασία, την επεξεργασία και τη διανομή των προϊόντων, μέχρι την τελική προετοιμασία και την κατανάλωσή τους.

Ο προσδιορισμός των σημείων διεργασιών από τη λειτουργία της επιχείρησης, που μπορούν να ελεγχθούν, είναι η δεύτερη αρχή και συμβάλλει στο να εξαλειφθεί ένας κίνδυνος για τα τρόφιμα ή να ελαχιστοποιηθεί η πιθανότητα εμφάνισής του.

Η Τρίτη αρχή αφορά τον καθορισμό των κρίσιμων ορίων, τα οποία πρέπει να ικανοποιούνται, ώστε να εξασφαλίζεται ότι κάθε κρίσιμο σημείο της επιχείρησης βρίσκεται υπό έλεγχο.

Η εγκατάσταση ενός συστήματος παρακολούθησης των κρίσιμων σημείων της επιχείρησης και των κρίσιμων ορίων τους, είναι η τέταρτη αρχή του ΗACCP, καθώς και η καθιέρωση των διαδικασιών επεξεργασίας των αποτελεσμάτων της παρακολούθησης αυτής, με σκοπό τη ρύθμιση της παραγωγής και τη διατήρησή της υπό έλεγχο.

Ο καθορισμός των διορθωτικών ενεργειών για κάθε σημείο ελέγχου καθώς και ο προσδιορισμός των διαδικασιών επαλήθευσης, που επιβεβαιώνουν ότι το σύστημα HACCP λειτουργεί σωστά και αποτελεσματικά, είναι βασικές αρχές του συστήματος.

Η εγκατάσταση ενός αποτελεσματικού συστήματος αρχειοθέτησης και καταγραφής του σχεδίου HACCP, είναι η τελευταία από τις βασικές αρχές για την υγιεινή των τροφίμων.

Ισχύς

Το παρών πρότυπο είναι Διεθνώς αναγνωρισμένο.

Τα οφέλη της πιστοποίησης

Μια επιχείρηση που εφαρμόζει ένα Σύστημα Διαχείρισης, αποδεικνύει ότι εφαρμόζει την κείμενη νομοθεσία και λειτουργεί με βάση συγκεκριμένες διαδικασίες, γεγονός που αποφέρει περισσότερη οργάνωση και είναι σε θέση να αντιμετωπίσει τυχόν αστοχίες και εσφαλμένες πρακτικές. Η εφαρμογή και πιστοποίηση με ένα Σύστημα Διαχείρισης, σταδιακά μειώνει τα λάθη, αυξάνει την ικανοποίηση των πελατών και το αίσθημα εμπιστοσύνης των καταναλωτών, την φήμη της επιχείρησης, οπότε και την αύξηση των πωλήσεων και της κερδοφορίας της.

Διαδικασία Πιστοποίησης

Η επιχείρηση που ενδιαφέρεται να αποκτήσει πιστοποίηση, αρχικά αποστέλλει την αίτηση πιστοποίησης στον φορέα. Μετά την υπογραφή της σύμβασης ορίζεται από τον Φορέα Πιστοποίησης η κατάλληλη ομάδα επιθεώρησης και προγραμματίζεται η επιθεώρηση κατόπιν συνεννόησης μεταξύ του Φορέα και της Επιχείρησης.

Στην Αρχική Επιθεώρηση Πιστοποίησης, η οποία πραγματοποιείται σε δύο διαφορετικά στάδια, ελέγχονται στις εγκαταστάσεις της επιχείρησής σας, όλα τα νομιμοποιητικά έγραφα, η δομή του συστήματος που έχετε αναπτύξει καθώς και δειγματοληπτικά η εφαρμογή και τεκμηρίωση του. Μετά το πέρας της αρχικής επιθεώρησης (και των δυο σταδίων) και εφόσον δεν βρεθούν αποκλίσεις εκδίδεται το πιστοποιητικό συμμόρφωσης.

Η διάρκεια ισχύς της βεβαίωσης εφαρμογής, θα είναι τριετής. Εκτός της αρχικής επιθεώρησης, θα πραγματοποιηθούν δύο ετήσιες επιθεωρήσεις επιτήρησης, ώστε να επιβεβαιωθεί εκ νέου, η συμμόρφωση των συστημάτων, που εφαρμόζoνται και έχουν ήδη πιστοποιηθεί, με βάση τα ισχύοντα πρότυπα και τον κανονισμό πιστοποίησης του φορέα.

Η βεβαίωση εφαρμογής του συστήματος, που δίνεται από τον φορέα πιστοποίησης, δεν είναι διαπιστευμένη.