Ανακοινώσεις Δelta Cert - Nέα



 

COVID-19 Certification Guidelines


Delta Cert continues to carry out audits based on guidelines of the World and National Health Organization and concerning the safety of all employees, partners and clients.


Conducting Audits / Inspections:
For the Audit / Inspection procedure the directions as stated in guide (COVID 19 GUIDE) apply. The guide is based on or makes reference to the following links of Accreditation Bodies and / or Scheme Owners:

E.SY.D.: https://esyd.gr/main/wp-content/uploads/2020/12/OEF_42.pdf


IAF Frequently Asked Questions COVID-19 Pandemic

https://iaffaq.com/

https://iaffaq.com/resolutions-2/

https://www.iso.org/ca-covid19.html 



News - UPDATED

Due to the transformation of following standards, their expiration dates have been changed:

BS OHSAS 18001:2007
Validity of certificates is limited to 30. 9. 2021


ISO 22000:2005
Validity of certificates is limited to 29. 6. 2021/ According to IAF, the extension to the transition arrangements applies to all dates quoted within these arrangements so all dates are extended by 6 months.


ISO 50001:2011
Validity of certificates is limited to 21. 8. 2021


ISO/IEC 20000-1:2011
Validity of certificates is limited to 29. 9. 2021


List of services that we can provide:

  • ISO 9001
  • ISO 14001
  • ISO 9001 together with ISO 3834 - Welding quality assurance
  • ISO 45001 (OHSAS)
  • ISO/IEC 27001
  • ISO/IEC 20000-1
  • ISO/IEC 19770 (SAM)
  • ISO 22000
  • ISO 50001
  • Health service certifications
  • Social responsibility
  • Energy management systems
  • Common Assessment Framework (CAF)

Σχεδιασμός Επιχειρησιακής Συνέχειας κατά τη διάρκεια και μετά την πανδημία του Coronavirus (COVID-19)

O φορέας Πιστοποίησης Κρητικές Πιστοποιήσεις Δουλγεράκη - ΔeltaCert, μελετώντας τις διεθνείς εξελίξεις, τίς ραγδαίες νομοθετικές αλλαγές και τα νέα επιστημονικά δεδομένα, βρίσκεται δίπλα στους συνεργάτες της, προσφέροντας τους, την δυνατότητα μιας συνοπτικής ενημέρωσης των απαιτήσεων της νέας επιχειρηματικής εποχής.

Διοργανώνουμε δωρεάν σεμινάριο για τον Σχεδιασμό Επιχειρησιακής Συνέχειας κατά τη διάρκεια και μετά την πανδημία του Coronavirus (COVID-19).

Το σεμινάριο, θα διεξαχθεί ηλεκτρονικά την Τετάρτη, 27/05/2020 και ώρα 16:00 μμ, μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας, πληροφορίες της οποίας θα σας δώσουμε μετά τη υποβολή της αίτησής σας.

Κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου, θα εξετάσουμε πώς μπορεί ο Σχεδιασμός Επιχειρησιακής Συνέχειας, να συμβάλει στη διαχείριση των επιχειρησιακών διαταραχών της επιχείρησής σας, λόγω της πανδημίας, σύμφωνα με τις αρχές του προτύπου ISO 22301:2018.

Το διαδικτυακό σεμινάριο θα καλύπτει:

• Νέες Νομοθετικές απαιτήσεις.
• Μέθοδους προετοιμασίας της επιχείρησής σας για δυσάρεστες εκπλήξεις.
• Ποιες είναι οι κορυφαίες επιχειρηματικές δράσεις που λαμβάνονται ήδη;
• Ποιες είναι οι επιπτώσεις, τα πλεονεκτήματα και οι προκλήσεις της εποχής;
• Ποιες ενέργειες πρέπει άμεσα να υλοποιηθούν;




ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΕΠΑΝΕΛΕΓΧΩΝ ΛΟΓΩ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ 


Ο Φορέας Πιστοποίησης Δelta Cert, λαμβάνει υπόψη όλες τις κείμενες διατάξεις της Ελληνικής Νομοθεσίας καθώς και την εξαιρετικά επείγουσα και απρόβλεπτη ανάγκη για την αντιμετώπιση των αρνητικών συνεπειών, λόγω της εμφάνισης του κορωνοϊού και τον περιορισμό της διάδοσης του στη χώρα.

Επιπλέον, ως Διαπιστευμένος Φορέας, συμμορφώνεται με τις αρχές και τις επείγουσες ανακοινώσεις, που έχουν τεθεί από την IAF (International Accreditation Forum) και η οποία δεσμεύεται να διασφαλίζει την εγκυρότητα των διαπιστευμένων πιστοποιητικών, κατά τη διάρκεια αυτής της δύσκολης περιόδου.

Στα πλαίσια των ανωτέρω επίσημων ανακοινώσεων, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι σε περίπτωση, που δεν είναι δυνατή η πραγματοποίηση επιθεώρησης, λόγω των επιπτώσεων από την εμφάνιση του κορωνοϊού, θα πρέπει ο Φορέας Πιστοποίησης να λαμβάνει γνώση άμεσα, μέσω μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή τηλεφωνικής επικοινωνίας ή σχετικής επιστολής, για τους ακριβείς λόγους αναβολής.

Σύμφωνα με τις οδηγίες που έχουν εκδοθεί από την IAF (International Accreditation Forum), IAF MD4:2018 The use of information and communication technology (ICT) for auditing/assessment purposes, παρέχεται η δυνατότητα ελέγχου πιστοποίησης εξ αποστάσεως (remote audit). Τα κριτήρια της εκάστοτε εξ αποστάσεως επιθεώρησης, ορίζονται από τα δύο μέρη, κατόπιν επικοινωνίας, πριν από την ημερομηνία διεξαγωγής αυτής (μέσω video (live), εφαρμογές τηλεπικοινωνίας με δυνατότητα βιντεοκλήσης (π.χ. Viber, Skype, WhatsApp), λογισμικό απομακρυσμένου ελέγχου (π.χ. TeamViewer, anydesk etc)).

Ο Φορέας Πιστοποίησης, οφείλει να ενημερώνει, ότι η καταγραφή μέσω οπτικών μέσων δεν επιτρέπεται, για λόγους αποφυγής της κατάχρησης και διατήρησης της ακεραιότητας της διεργασίας επιθεώρησης, είναι όμως απαραίτητο να υφίστανται στοιχεία για την πραγματοποίηση της επιθεώρησης και δύναται να λαμβάνονται κατά την έναρξη και τη λήξη.

Η ανωτέρω διαδικασία περιλαμβάνει επιθεώρηση, με τη χρήση οπτικού μέσου τύπου κάμερας video (live), των εγκαταστάσεων και της παραγωγικής διαδικασίας. Επιπλέον, κατά τη διάρκεια της Εξ αποστάσεως επιθεώρησης, θα υποβάλλονται ερωτήσεις σε αρμόδιους υπαλλήλους τμημάτων των επιθεωρούμενων επιχειρήσεων.

  • Για τις Επιθεωρήσεις Επιτήρησης/ Eιδικού Σκοπού, η προβλεπόμενη ημερομηνία επιθεώρησης είναι δυνατόν να μεταφερθεί, εντός του έτους, μέχρι και 3 μήνες αργότερα.
  • Για τις Επιθεωρήσεις Επαναπιστοποίησης, εφόσον δεν δύναται να διεξαχθεί επιθεώρηση την καταληκτική ημερομηνία, πριν τη λήξη του Πιστοποιητικού, παρέχεται η δυνατότητα να διεξαχθεί μέρος της Επιθεώρησης εξ αποστάσεως με σκοπό την επέκταση της ισχύος του πιστοποιητικού, για χρονικό διάστημα τριών (3) μηνών.

Το νέο Πιστοποιητικό που θα εκδίδεται, θα αναγράφει την ημερομηνία λήξης του καταργηθέντος Πιστοποιητικού, δίχως αυτό το γεγονός να επηρεάζει τη συνέχεια της πιστοποίησης.

Όσο αφορά την Επιθεώρηση εξ αποστάσεως, στηριζόμενοι στους κανόνες που θεσπίζουν οι Φορείς Διαπίστευσης, καθορίζεται η χρονική διάρκεια και οι λοιπές λεπτομέρειες, ανά εταιρεία και με βάση τα δεδομένα που υφίστανται.

  • Στις περιπτώσεις που είναι αδύνατη η δυνατότητα διεξαγωγής επιθεώρησης, σύμφωνα με τις προαναφερόμενες διαδικασίες, κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους (2020) το πιστοποιητικό ανακαλείται.


Ως Φορέας Πιστοποίησης, καλούμαστε να δράσουμε οργανωμένα και γρήγορα, εφαρμόζοντας τις οδηγίες που λαμβάνουμε από τους αρμόδιους κρατικούς φορείς και τους φορείς Διαπίστευσης, ώστε να συμβάλλουμε στο μέγιστο δυνατό επίπεδο, στον περιορισμό της διασποράς του ιού αλλά και στον περιορισμό της πίεσης που υφίσταται η Εγχώρια άλλα και Παγκόσμια Οικονομία.

Ευχόμαστε σε όλους καλή δύναμη.

Η ομάδα της Δelta Cert



Μένουμε Σπίτι, Μένουμε Υγιείς και Ενεργοί.


Δευτέρα, 16 Μαρτίου 2020

O φορέας πιστοποίησης ΔeltaCert θέτοντας σαν προτεραιότητά της, την προστασία των εργαζομένων της, πελατών και συνεργατών της, αναφορικά με την εξάπλωση του Κορoνοϊού (COVID-19), αλλά και την τήρηση όλων των μέτρων, που ανακοινώνονται για την αντιμετώπιση του από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας, εφαρμόζει από σήμερα Δευτέρα 16/03/2020 μέτρα απομακρυσμένων επιθεωρήσεων και εργασίας, για τους υπαλλήλους της και τους πελάτες της.

Στόχος μας, η παρακολούθηση, με πολλή προσοχή όλων των εξελίξεων σχετικά με τον Κορoνοϊού (COVID-19) και η επιρροή του και ευρωπαϊκό επίπεδο. Ωστόσο, μπροστά σε αυτά τα νέα δεδομένα, θεωρούμε χρέος μας, να αναλάβουμε δράση και να προχωρήσουμε σε συγκεκριμένες ενέργειες, συμβουλευόμενοι τους ειδικούς και τις επισημάνσεις των αρμόδιων Υπουργείων, του ΕΟΔΥ, και της Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας, αποφεύγοντας την εξάπλωσή του.

Για το λόγο αυτό, η διοίκηση του φορέα, έχει ήδη εκδώσει οδηγίες και μέτρα προστασίας, που ο κάθε εργαζόμενός της αναλαμβάνει:

Επίσης:

  • Έχει εγκαίρως προμηθευτεί σε όλες τις εγκαταστάσεις της εταιρίας, ειδικά αντισηπτικά καθαριστικά χεριών.
  • Όλοι οι επιθεωρητές όταν διενεργούν επιθεωρήσεις, είναι υποχρεωμένοι να φορούν, τα κατάλληλα ατομικά μέσα προστασίας.
  • Με ειδικό αντιμικροβιακό καθαριστικό απολυμαίνονται, όλες οι επιφάνειες εργασίας, καθώς και μέρη των τηλεφώνων/ επιφανειών, που χρησιμοποιούνται, σύμφωνα με τις σχετικές εγκυκλίους.
  • Ο αερισμός των χώρων των εταιρικών εγκαταστάσεων, είναι τακτικός με άνοιγμα παραθύρων και πορτών.

Επιθυμώντας να ενισχύσουμε ακόμα περισσότερο την προσπάθειά μας, και με υψηλό αίσθημα κοινωνικής ευθύνη, έχουμε εξασφαλίσει, τόσο την συστηματική λειτουργία των γραφείων μας, με προσωπικό ασφαλείας, όσο και την συνέχιση των διαδικασιών επιθεωρήσεων και των υπηρεσιών μας, με εφαρμοστέες πρακτικές, σε καταστάσεις έκτακτων αναγκών, σύμφωνα με τις οδηγίες IAF (IAF ID3-2011), σε όλους τους πελάτες μας, προσαρμόζοντας κατάλληλα τις υπηρεσίες μας.

Μαζί θα ξεπεράσουμε και αυτές τις δύσκολες στιγμές για όλους μας, με αμέριστη αισιοδοξία ότι σύντομα με τη συνεργασία όλων τα δύσκολα θα ξεπεραστούν.

Η ΥΓΕΙΑ ΥΠΕΡΑΝΩ ΟΛΩΝ

Με εκτίμηση,

Δουλγεράκη Μαρία


Νέο #ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ από την @deltacert για την ασφάλεια και την υγιεινή των τροφίμων.

ΣΕ ΠΟΙΟΥΣ ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ ΤΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ;

Σε όσους εμπλέκονται με τον χειρισμό τροφίμων, σε επιχειρήσεις που ασκούν μία ή περισσότερες από τις ακόλουθες δραστηριότητες: παρασκευή, μεταποίηση, παραγωγή, συσκευασία, αποθήκευση, μεταφορά, διανομή, διακίνηση και προσφορά προς πώληση ή διάθεση τροφίμων.

Απευθύνεται επίσης σε υπευθύνους εταιρειών που εμπλέκονται και σχετίζονται με την τροφική αλυσίδα (π.χ. εταιρείες συμβούλων, εταιρείες μυοκτονιών, κατασκευαστών εξοπλισμού, εταιρείες συσκευασίας κλπ.).

ΠΟΙΕΣ ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ ΘΑ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ ΤΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ;

Εισαγωγή στην #ασφάλεια_τροφίμων.
Είδη #κινδύνων στα τρόφιμα.
Παραλαβή και διαχείριση #πρώτων_υλών.
Σωστή #Αποθήκευση.
Προετοιμασία των τροφίμων (#πλύσιμο, #απόψυξη, #τεμαχισμός)
#Θερμική_επεξεργασία τροφίμων.
#Ψύξη - #Κατάψυξη - #Επαναθέρμανση.
Προσωπικό και ατομική #υγιεινή.
Πρακτικές #καθαρισμού και #απολύμανσης.
#Νομοθεσία υγιεινής τροφίμων.

Σύντομα αναλυτικές πληροφορίες, για την ημερομηνία και τον τόπο διεξαγωγής του σεμιναρίου.

Μην το χάσεις!
_
#deltacert #certifications #seminar #FoodSafety #FoodQuality #infocert #HACCP #ISO22000 #CodexAlimentarius


Με την #ασφάλεια των #παιδιών σαφώς ΔΕΝ ΠΑΙΖΟΥΜΕ! Για αυτό ο φορέας Πιστοποίησης Δelta Cert ελέγχει και πιστοποιεί τις #παιδικές_χαρές σύμφωνα με το Πρότυπο ΕΝ 1176.

Αρχικά να τονίζουμε ότι σύμφωνα με την κείμενη #Ελληνική_Νομοθεσία, είναι ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟΣ ο έλεγχος των παιδικών χαρών, των παιδότοπων, καθώς και των εξοπλισμών αυτών .

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΣΚΟΠΟΣ ΤΟΥ ΣΥΓΚΕΡΙΜΕΝΟΥ ΠΡΟΤΥΠΟΥ;

Να #διασφαλίζει ένα κατάλληλο επίπεδο ασφάλειας των παιδιών κατά τη διάρκεια χρήσης του εξοπλισμού και την παραμονή τους γύρω από αυτόν.

ΠΟΙΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ ΔΙΕΝΕΡΓΟΥΝΤΑΙ;

Αρχικά πραγματοποιείται έλεγχος της #χωροθέτησης και του #σχεδιασμού των παιδικών χαρών καθώς και τα υλικά / εξαρτήματα των παιχνιδοκατασκευών.

Έπειτα διενεργούνται οι απαιτούμενες #δοκιμές και #έλεγχοι των εξοπλισμών και των δαπέδων.

Και τέλος πραγματοποιείται περιοδικός έλεγχος για την διαπίστωση της τήρησης των συνθηκών #ασφάλειας και #υγιεινής.

ΣΕ ΠΟΙΟΥΣ ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ ΑΥΤΗ Η ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ;

#Παιδότοπους.

#Δήμους και #Δημοτικά_Διαμερίσματα με εγκατεστημένες παιδικές χαρές.

#Ξενοδοχεία, #Πλοία και #Γυμναστήρια εντός των εγκαταστάσεων των οποίων λειτουργούν παιδότοποι.

Επικοινώνησε μαζί μας για περισσότερες πληροφορίες:
2814003224
info@deltacert.gr
_
#deltacert #infocert #certified #PlayGrounds #SafePlayGrounds #park #HaveFunandSafety #ChildrenSafety


Σύμφωνα με τη Νομική Απαίτηση κανον. (ΕΚ) 852/2004 για την υγιεινή των τροφίμων πρέπει να υπάρχει επαρκής παροχή πόσιμου νερού, το οποίο πρέπει να χρησιμοποιείται κάθε φορά που χρειάζεται ώστε να εξασφαλίζεται ότι δεν μολύνονται τα τρόφιμα.

Να σημειωθεί ότι το νερό θεωρείται «πόσιμο» όταν προέρχεται από τον οργανισμό ύδρευσης από τον οποίο προμηθεύεται νερό η επιχείρηση, ή από δεξαμενές αποθήκευσης ύδατος της επιχείρησης, που ικανοποιούν τις απαιτήσεις της νομοθεσίας για το «πόσιμο νερό».

Που θα πρέπει να χρησιμοποιείται «#πόσιμο_νερό»;
Για τον #καθαρισμό των πρώτων υλών των τροφίμων.
Για την #παρασκευή των τροφίμων.
Για το #πλύσιμο των επιφανειών που έρχονται σε επαφή με τα τρόφιμα.
Για το πλύσιμο των χεριών των #χειριστών των τροφίμων.
Για το πλύσιμο των #εργαλείων, #σκευών, #μηχανημάτων και γενικότερο του #εξοπλισμού.

Προσοχή! Εάν χρησιμοποιούνται #συσκευές_αποσκλήρυνσης του νερού τότε τα φίλτρα πρέπει να διατηρούνται σε καλή κατάσταση για να μην μολύνουν το νερό. Μάλιστα θα πρέπει να αλλάζονται τακτικά και σύμφωνα με τις οδηγίες των κατασκευαστών.

Επίσης πρέπει οπωσδήποτε να γίνονται περιοδικοί έλεγχοι της #ποιότητας του νερού εντός της επιχείρησης, μέσω περιοδικών #εργαστηριακών_αναλύσεων, όπου θα πρέπει να τηρείται υποχρεωτικά και σχετικός φάκελος.

Η συχνότητα των ελέγχων της ποιότητας του νερού καθορίζεται με ευθύνη της #επιχείρησης.

Τέλος, όσο αφορά το μη πόσιμο νερό μπορεί να χρησιμοποιείται στις δραστηριότητες που δεν αφορούν στην ασφάλεια και υγιεινή των τροφίμων.
_
#deltacert #infocert #water #hydrate #DrinkingWater #FoodIndustry #SafeFood #certified #FoodSafety


Μπορεί να νομίζεις ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας όσο αφορά το #πάγο, αλλά υπάρχει σαφής και αυστηρή νομοθεσία που θα πρέπει να ακολουθήσουμε. Όχι που θα μας άφηναν έτσι!

Σύμφωνα λοιπόν, με το άρθρο 149 του Κώδικά Τροφίμων και Ποτών, ο πάγος που προσφέρεται στην κατανάλωση για οποιαδήποτε χρήση και αν προορίζεται, πρέπει να παρασκευάζεται από καθαρό #πόσιμο_νερό. Συγκεκριμένα, θα πρέπει η παραγωγή του να γίνεται με εγκαταστάσεις που να εξασφαλίζουν τη μη #μόλυνσή του.

ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΑΥΤΟ;

Ότι οποιαδήποτε #επιχείρηση που χρησιμοποιεί πάγο για ανάμιξη με τρόφιμα και ποτά (ροφήματα, ποτά, ορισμένα γλυκά ή φρουτοσαλάτες κ.λπ.) ή για ψύξη τροφίμων ή για διατήρηση τροφίμων (π.χ. βιτρίνες), θα πρέπει να εξασφαλίζει ότι το νερό από το οποίο παρασκευάζεται ο πάγος είναι κατάλληλο για #ανθρώπινη_κατανάλωση [Αριθμ. Υ1γ/Γ.Π/οικ.47829/2017].

Για παράδειγμα αν χρησιμοποιήθηκε πάγος για ψύξη oπoιoυδήπoτε τροφίμου, όπως ψάρια, κρέας κ.λπ. απαγορεύεται αυστηρά η διάθεση του, και θα πρέπει να απομακρυνθεί άμεσα.

ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ #ΠΑΓΟΜΗΧΑΝΗ;

Θα πρέπει να είναι εγκατεστημένη καταρχήν σε χώρο εντός της επιχείρησης που δε θα επιτρέπει την επιμόλυνση του πάγου. Τα εσωτερικά τοιχώματα αυτής που έρχονται σε επαφή με τον πάγο, να διατηρούνται καθαρά και σε καλή κατάσταση και να ακολουθείται πρόγραμμα #υγειονομικής #συντήρησης - #καθαρισμού και #απολύμανσης.

Τώρα, ο χειρισμός του πάγου που χρησιμοποιείται στα ποτά δεν θα πρέπει να γίνεται με γυμνά χέρια, και δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούνται #γυάλινα_σκεύη για το «φτυάρισμα» του.

Αλλά θα πρέπει να χρησιμοποιούνται #λαβίδες ή #σέσουλες, οι οποίες θα είναι από κατάλληλο και ανθεκτικό υλικό. Σαφώς θα πρέπει να διατηρούνται καθαρές. Σε καμία περίπτωση, ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ να αποθηκεύονται σε επαφή με τον πάγο, αλλά εντός κλειστών περιεκτών.

Όσο αφορά τα δοχεία αποθήκευσης και σερβιρίσματος του πάγου θα είναι ανθεκτικά, λαμβάνοντας υπόψη τον αυξημένο κίνδυνο θραύσης τυχόν γυάλινων σκευών.

Μην την αγνοείς τα μέτρα που ορίζει η νομοθεσία! Προστάτευσε την επιχείρηση σου και τους καταναλωτές.
_
#deltacert #infocert #certified #FoodSafety #ice #IceCubes #IceEating #FoodIndustry #SafeFood


Οριστική είναι πλέον η απαγόρευση της πώλησης χύμα #τσίπουρου ή #τσικουδιάς σε καταστήματα εστίασης.

Η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων ανακοινώσε την εφαρμογή της Υπουργικής Απόφασης 91354/2017 (ΦΕΚ Β' 2983) «Κωδικοποίηση Κανόνων Διακίνησης και Εμπορίας Προϊόντων και Παροχής Υπηρεσιών», που σκοπό έχει την ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ και του #ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ_ΣΗΜΑΤΟΣ, καθώς και την καταπολέμηση της #φοροδιαφυγής.

Οι μικροί παραγωγοί θα μπορούν να παράξουν «προϊόν απόσταξης μικρών αποσταγματοποιών, του διημέρου» και θα μπορούν να το πουλήσουν στα καταστήματα λιανικής μαζικής εστίασης όμως εκεί θα διατίθεται όχι σαν τσικουδιά ή σαν τσίπουρο, αλλά σαν #προϊόν_απόσταξης. Τσίπουρο ή τσικουδιά θα παράγουν μόνο οι επίσημοι #αποσταγματοποιοί.

Επίσης στους #τιμοκαταλόγους θα πρέπει να αναγράφεται υποχρεωτικά ότι το ΠΡΟΪΟΝ ΑΠΟΣΤΑΞΗΣ ΜΙΚΡΩΝ ΑΠΟΣΤΑΓΜΑΤΟΠΟΙΩΝ (ΔΙΗΜΕΡΩΝ), διατίθεται #χύμα.

Ενώ τα προϊόντα «Τσίπουρο ή Τσικουδιά» θα διατίθενται στους χώρους ομαδικής εστίασης αποκλειστικά #προσυσκευασμένα.

Όσο αφορά τους #παραβάτες που πωλούν χύμα απόσταγμα και το ονομάζουν τσίπουρο - τσικουδιά, θα έχουν πρόστιμο 1.000 € ανά #παράβαση.



Σύμφωνα με την νομοθεσία της Ε.Ε. ως ''#Ονομασία_Προέλευσης'' ορίζεται η ονομασία μιας περιοχής ή μιας συγκεκριμένης τοποθεσίας, που χρησιμοποιείται για να περιγράψει τα παραγόμενα κρασιά.

Για να μπορεί ένα κρασί να φέρει στην #ετικέτα την ''Ονομασία Προέλευσης'' πρέπει να πληροί τις παρακάτω υποχρεώσεις:
Η #ποιότητα και τα χαρακτηριστικά του να οφείλονται κυρίως στο ιδιαίτερο γεωγραφικό περιβάλλον και στους ανθρώπινους παράγοντες.
Τα #σταφύλια από τα οποία παράγεται να προέρχονται αποκλειστικά από την γεωγραφική αυτή ζώνη.
Η παραγωγή του να πραγματοποιείται μέσα στα όρια της γ#εωγραφικής ζώνης.
Να προέρχεται αποκλειστικά από ποικιλίες αμπέλου που ανήκουν στο είδος #Vitis_Vinifera.

Γιατί μας ενδιαφέρει η ''Ονομασία Προέλευσης'';

Διότι εφόσον τηρηθούν συγκεκριμένες διαδικασίες, προστατεύονται από κάθε άμεση ή έμμεση εμπορική χρήση σε παγκόσμιο επίπεδο.

Πως μπορεί να προστατευτεί μια ''Ονομασία Προέλευσης'';

Θα πρέπει υποχρεωτικά να κατατεθεί στην #Ευρωπαϊκή_Επιτροπή, «τεχνικός φάκελος», που περιλαμβάνει, εκτός από την ονομασία μιας περιοχής και τις τεχνικές προδιαγραφές του οίνου όπως: τα αναλυτικά και οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του, ενδεχομένως οι οινολογικές πρακτικές που χρησιμοποιούνται, την ανώτατη απόδοση του αμπελώνα από τον οποίο προέρχονται τα σταφύλια, η ή τις ποικιλίες που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή του, τις λεπτομέρειες βάσει των οποίων προκύπτει ο δεσμός του οίνου με την γεωγραφική περιοχή, που τον παράγει, δηλαδή:

λεπτομέρειες για τη γεωγραφική περιοχή, ιδίως οι φυσικοί και ανθρώπινοι παράγοντες, που έχουν σημασία ως προς τον δεσμό

λεπτομέρειες για την ποιότητα ή τα χαρακτηριστικά του προϊόντος που μπορούν να αποδοθούν, ουσιαστικά ή αποκλειστικά, στο γεωγραφικό περιβάλλον

περιγραφή της αιτιώδους αλληλεπίδρασης μεταξύ των λεπτομερειών που αναφέρονται στο στοιχείο (1) και εκείνων που αναφέρονται στο στοιχείο (2).

Η εκπλήρωση των υποχρεώσεων αυτών, δίνει τη δυνατότητα και το προνόμιο σε όλους τους ευρωπαίους να προστατεύσουν τις ενδείξεις τους, μέσω του «Μητρώου Προστατευόμενων ονομασιών προέλευσης».
_
#deltacert #infocert #wine #winery #pdoproducts #agriculturalproducts #EUproducts #SafeFood #certified #FoodSafety


Ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (#ΕΦΕΤ) στο δελτίο τύπου του στις 06/12/2019 επισημαίνει στους καταναλωτές να είναι προσεκτικοί στην εν γένει διαιτητική πρόσληψη αλατιού. Συγκεκριμένα συστήνει στους καταναλωτές να εντάσσουν στο διαιτολόγιό τους την Ελληνική επιτραπέζια ελιά ξαρμυρίζοντάς την πριν την κατανάλωση ή επιλέγοντας εκείνη με το λιγότερο #αλάτι.

Για να παραχθεί η #επιτραπέζια_ελιά, θα πρέπει αρχικά ο καρπός της ελιάς να υποστεί κατάλληλη επεξεργασία εκπίκρανσης (#ξεπίκρισμα) και στη συνέχεια να διατηρηθεί με αλάτισμα ή σε άλμη ή σε ξύδι ή σε ελαιόλαδο.

Κατά την διαδικασία ξεπικρίσματος, οι #ελιές συνήθως αλατίζονται ή διατηρούνται σε άλμη, αυτό έχει ως αποτέλεσμα η περιεκτικότητα του αλατιού στις επιτραπέζιες ελιές να είναι συνήθως υψηλή. Μπορεί για παράδειγμα να κυμαίνεται από 2g έως 6g #αλατιού ανά 100g ελιάς. Εάν λοιπόν κάποιος καταναλώνει ημερησίως μια μερίδα ισοδύναμη με περίπου 10 - 12 ελιές, τότε η πρόσληψη αλατιού μπορεί να ξεπεράσει και τα 3g.

Σύμφωνα όμως με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (#WHO) η συνιστώμενη πρόσληψη αλατιού πρέπει να είναι μικρότερη των 5g ημερησίως από όλες τις τροφές και το προστιθέμενο αλάτι.
_
#deltacert #infocert #olives #salt #FoodSafety #mediterranean #DietaryReferenceIntake


👩‍🏫 «Να μην σταματάτε ποτέ να μαθαίνετε», εισηγείται ο πετυχημένος επιχειρηματίας Ντέιμοντ Τζον και εμείς συμφωνούμε απόλυτα μαζί του!


‼️ Εάν λοιπόν ανήκεις και εσύ στην κατηγορία των ανθρώπων που αναζητούν διαρκώς την εξέλιξη για να γίνουν καλύτεροι #επαγγελματίες τότε διαβάζεις το κατάλληλο άρθρο.


🗣️ Η βελτίωση των απαραίτητων #soft_skills σίγουρα θα βελτιώσουν ή θα απογειώσουν την επαγγελματική σου #καριέρα.


🙆🙆🏼‍♂️ Οι ρυθμοί της #καθημερινότητας όμως είναι πολύ απαιτητικοί και ο ελεύθερος χρόνος ελάχιστος.


📣 Για αυτό στην Δelta Cert έχουμε σχεδιάσει μια σειρά από εκπαιδευτικά σεμινάρια που μπορείς να τα παρακολουθείς #ONLINE, #ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ_ΣΤΙΓΜΗ και #ΟΠΟΥΔΗΠΟΤΕ_ΒΡΙΣΚΕΣΑΙ.


👉 ISO 22000:2018 Σύστημα Διαχείρισης Ασφάλειας Τροφίμων - Auditor/ Lead Auditor.

👉 ISO 14001:2015 Σύστημα Περιβαλλοντικής Διαχείρισης - Lead Auditor Principles.

👉 ISO 14001:2015 Εσωτερικοί Επιθεωρητές.

👉 ISO 9001:2015 Σύστημα Διαχείρισης Ποιότητας - Lead Auditor Principles.

👉 ISO 9001:2015 Εσωτερικοί Επιθεωρητές.


🎯 Νέα Χρόνια = Νέοι Στόχοι 🎯 Θέσε τους στόχους για το 2020!


✅ Επένδυσε στην επαγγελματική σου #εξέλιξη, παρακολούθησε τα WEBINARS της Δelta Cert!

______

#deltacert #infocert #webinars #onlineseminars #newgoals #businessopportunity #youcandoit


👌 Ανάσα στους #μικρούς_παραγωγούς δίνει η υπουργική απόφαση που δημοσιεύεται στη Εφημερίδα της Κυβέρνησης (ΦΕΚ Β΄ 466/2019), καθώς δίνει τη δυνατότητα σε μικρούς παραγωγούς να διαθέτουν το #μέλι τους (μέχρι ενός ορίου) στην τοπική αγορά.


🤔 Ποιους μελισσοκόμους περιλαμβάνει αυτή η υπουργική απόφαση;


✅ Μόνο οι #μελισσοκόμοι που διαθέτουν μελισσοκομικό βιβλιάριο σε ισχύ θα μπορούν να προμηθεύουν προϊόν άμεσα στον τελικό καταναλωτή καθώς και στα τοπικά καταστήματα λιανικής πώλησης που προμηθεύουν άμεσα μέλι στον τελικό καταναλωτή και βρίσκονται εντός της Περιφερειακής Ενότητας στην οποία εδρεύουν οι εγκαταστάσεις #μελισσοκομίας.


➡️ Ειδικότερα στις δύο αυτές περιπτώσεις οι μελισσοκόμοι θα μπορούν να προμηθεύουν μέχρι 10 κιλά ιδιοπαραγόμενου μελιού ανά #κυψέλη ετησίως (στην περίπτωση απευθείας πώλησης στον #καταναλωτή) και μέχρι συνολικής ετήσιας ποσότητας 1.200 κιλών μελιού στη περίπτωση που πωλούν σε καταστήματα λιανικής πώλησης.


🤔 Τι ισχύει για την #συσκευασία και την #επισήμανση;


▪️ Θα πρέπει τα υλικά συσκευασίας που χρησιμοποιούνται να είναι κατάλληλα για επαφή με τα #τρόφιμα, σύμφωνα με τον Κανονισμό (ΕΚ) αριθμ. 1935/2004.


▪️ Επίσης το μέλι θα πρέπει να φέρει #ετικέτα η οποία θα είναι συμμορφούμενη με τον Κώδικα Τροφίμων και Ποτών και τον Κανονισμό (ΕΕ) αριθμ. 1169/2011, καθώς και τον κωδικό αριθμό του μελισσοκόμου του άρθρου 4 της αριθμ. 370910/14.5.2001 απόφασης.

______

#deltacert #honey #honeybees #agriculture #beemaker #localhoney

#deltacert #ISO22000 #certifications #FoodSafety #FoodQuality #codexalimentarius #haccp #infocert #iso #certification #training #industry #leadauditor #ISO9001 #certified #publichealth #healthcare #protection #safety #healthinfo #foodscience #safefood #cleanfood


Η #ασφάλεια των τροφίμων, πρέπει να αντιμετωπίζεται ως ένας τρόπος επιχειρηματικής δραστηριότητας και όχι απλά ως ένα #σύστημα διαχείρισης τροφίμων.


Είναι πλέον ξεκάθαρο, ότι η επιτυχία της εφαρμογής και της διατήρησης ενός συστήματος που αφορά την ασφάλεια των τροφίμων, εξαρτάται από την ύπαρξη μιας θετικής και ισχυρής #κουλτούρας για τα τρόφιμα, που ξεκινάει από την διοίκηση και μοιράζεται σε όλα τα μέλη της.

Ποια είναι τα βασικά στοιχεία μιας επιτυχημένης κουλτούρας για την ασφάλεια των τροφίμων

Δέσμευση της Διοίκησης για ασφαλή τρόφιμα.

Ευαισθητοποίηση και συνεχή εκπαίδευση προσωπικού.
Αποτελεσματική και καθημερινή επικοινωνία.
Συμμετοχή όλων των εργαζόμενων.
Δέσμευση για τη διατήρηση και τη συνεχή βελτίωση της ασφάλειας των τροφίμων.
Αξιολόγηση των αποτελεσμάτων.

📣Πολλές φόρες είμαστε υπερβολικά αισιόδοξοι και θεωρούμε ότι "Δεν θα συμβεί σε εμένα", όμως αυτή η φιλοσοφία δεν βοηθάει την επιχείρηση. Προκειμένου να διασφαλιστεί η ποιότητα των προϊόντων, πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για κάθε πιθανό σενάριο.


‼️Είναι επομένως απαραίτητο να αναπτυχθεί, κουλτούρα για την ασφάλεια των τροφίμων σε μια επιχείρηση. Μάλιστα θα πρέπει να ενισχύεται από κάθε συμπεριφορά και κάθε μέλος της.
_
#deltacert #ISO22000 #certifications #FoodSafety #FoodQuality #codexalimentarius #haccp #infocert #iso #certification #training #industry #leadauditor #ISO9001 #certified #publichealth #healthcare #protection #safety #healthinfo #foodscience #safefood #cleanfood


Η τήρηση των κανόνων #ορθής_υγιεινής_πρακτικής αποτελεί προϋπόθεση για την λειτουργία κάθε επιχείρησης τροφίμων.

Για αυτό όλες οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον χώρο των τροφίμων και ποτών θα πρέπει σύμφωνα με την ισχύουσα #νομοθεσία να καταρτίσουν ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ όλο το #προσωπικό τους που παράγει, επεξεργάζεται, αποθηκεύει, μεταφέρει και διακινεί τρόφιμα.

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ #ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ;

Είναι ο υπεύθυνος της επιχείρησης.

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΣΤΟΧΟΣ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ;

Είναι η #διασφάλιση της #ποιότητας, η παραγωγή #ασφαλών_προϊόντων και η #προστασία του #καταναλωτή σύμφωνα με τον Κανονισμό 852/2004 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 29ης Απριλίου 2004 για την υγιεινή των τροφίμων.

Οι εκπαιδευόμενοι με την ολοκλήρωση του προγράμματος υπόκεινται σε εξετάσεις από τον #ΕΦΕΤ, προκειμένου να αξιολογηθούν. Όπου ο ΕΦΕΤ καθορίζει τον τόπο και τον χρόνο των εξετάσεων.

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΕΦΕΤ;

Ο ΕΦΕΤ καθορίζει το ελάχιστο περιεχόμενο των προγραμμάτων, εγκρίνει και ελέγχει την υλοποίησή τους, διενεργεί τη διαδικασία αξιολόγησης και εκδίδει τα σχετικά #πιστοποιητικά.

ΑΠΟ ΠΟΙΟΝ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΕΙΤΑΙ Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ;

Από εκπαιδευτή εγγεγραμμένο στο #Μητρώο_Εκπαιδευτών του ΕΦΕΤ.

ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΝΑ ΕΞΑΙΡΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ;

Οι επιχειρήσεις τροφίμων που υποχρεούνται σε πλήρη ανάπτυξη συστήματος HACCP μπορούν ή να εφαρμόσουν τα προγράμματα του ΕΦΕΤ ή να αναπτύξουν προγράμματα σύμφωνα με το σύστημα που εφαρμόζουν.
.
Εάν λοιπόν ενδιαφέρεσαι η επιχείρηση σου να αποκτήσει πιστοποίηση HACCP, τότε επικοινώνησε μαζί μας!
_
#deltacert #infocert #certified #FoodSafety #FoodIndustry #SafeFood #hugiene #HACCP #ISO9001 #ISO22000


Μονοήμερο σεμινάριο σύμφωνα με το ISO 22000:2018 από την Δelta Cert 

Πρόσκληση

για τη Συμμετοχή σε Σεμινάριο του Νέου Προτύπου ISO 22000


Οι εταιρείες που είναι πιστοποιημένες με σύστημα ασφάλειας τροφίμων σύμφωνα με το πρότυπο ISO 22000:2005 (παλιά έκδοση) θα πρέπει να ανανεώσουν τα πιστοποιητικά τους στην ισχύουσα έκδοση του 2018 (νέα έκδοση) μέχρι τις 29 Ιουλίου 2021. O φορέας πιστοποίησης ΔeltaCert, διοργανώνει μονοήμερο σεμινάριο σύμφωνα με την νέα έκδοση του προτύπου ISO 22000:2018.

Στο πλαίσιο του σεμιναρίου, θα αναλυθούν οι απαιτήσεις του νέου προτύπου ISO 22000:2018, τονίζοντας τις διαφορές με την προηγούμενη έκδοση του προτύπου και εν συνεχεία θα παρουσιαστούν προηγμένες τεχνικές επιθεώρησης μέσω εξομοιώσεων επιθεωρήσεων, case studies και workshops.

Στο σεμινάριο μπορούν να συμμετέχουν:

  • Υπεύθυνοι Διαχείρισης Ασφάλειας Τροφίμων
  • Άτομα που σχετίζονται με παραγωγή, αποθήκευση και εμπορία τροφίμων
  • Στελέχη, Υπεύθυνους και εργαζόμενους επιχειρήσεων Τροφίμων
  • Συμβούλους και Επιθεωρητές Συστημάτων Διαχείρισης Ασφάλειας Τροφίμων
  • Διευθυντές Διαχείρισης Ποιότητας και Ασφάλειας Τροφίμων
  • Υπεύθυνοι Εξαγωγών/Εισαγωγών Τροφίμων
  • Φοιτητές, σπουδαστές, κτλ

Το σεμινάριο πραγματοποιηθηκε την Τετάρτη 05 Φεβρουαρίου 2020 στο Ξενοδοχείο Μέγαρο (Δ. Μποφόρ 9, 71202 Ηράκλειο, Κρήτη) και ώρα έναρξης 6:00 μμ (https://www.gdmmegaron.com/el/topothesia/). 



🤷🏼‍♀️🤷🏼‍♂️ H πιστοποίηση ενισχύει την εμπιστοσύνη του καταναλωτή όσο αφορά την #ποιότητα και την #ασφάλεια των τροφίμων.


🎯 Η @ΔeltaCert προσφέρει υπηρεσίες πιστοποίησης που αφορούν #Συστήματα #Διαχείρισης #Ασφάλειας #Τροφίμων (πρότυπο ISO 22000, haccp, βασικές αρχές #codex alimentarius).


🤔 Τι είναι το ISO 22000;


Είναι ένα διεθνώς εφαρμοζόμενο πρότυπο, το οποίο καθορίζει τις απαιτήσεις για την ανάπτυξη και την εφαρμογή ενός αποτελεσματικού Συστήματος Διαχείρισης Ασφάλειας των Τροφίμων.


🤔 Σε ποιους απευθύνεται;


Σε κάθε είδους επιχείρηση που συμμετέχει στην αλυσίδα των τροφίμων, δηλαδή σε μικρές και μεγάλες #επιχειρήσεις ή #ιδιωτικούς και #δημόσιους #οργανισμούς, που δραστηριοποιούνται στον δευτερογενή τομέα, αλλά και σε επιχειρήσεις υπηρεσιών συναφή με τα τρόφιμα όπως #αποθήκευση, #διανομή, #χονδρική και #λιανική πώληση.


🤔 Ποια είναι τα οφέλη της #πιστοποίησης;


✅ Αποφέρει περισσότερη #οργάνωση και είναι σε θέση να αντιμετωπίσει τυχόν αστοχίες και εσφαλμένες πρακτικές.

✅ Αυξάνει την #ικανοποίηση των #πελατών.

✅ Εναρμονίζει την επιχείρηση με την σχετική #εθνική και #κοινοτική #νομοθεσία.

✅ Αυξάνει το αίσθημα #εμπιστοσύνης των καταναλωτών.

✅ Βελτιώνει την #φήμη της επιχείρησης, οπότε και την αύξηση των πωλήσεων και της #κερδοφορίας της.


☎️ Επικοινώνησε μας για περισσότερες λεπτομέρειες, διότι η ασφάλεια των τροφίμων μας αφορά όλους.

_

#deltacert #ISO22000 #certifications #FoodSafety #FoodQuality #codexalimentarius #haccp #infocert #iso #certification #training #industry #leadauditor #ISO9001 #certified #publichealth #healthcare #protection #safety #healthinfo #foodscience #safefood #cleanfood


👩🏽‍🏫 Στις 8 Αυγούστου του 2019 (Κανονισμός - Οδηγία 1819/2019) έγινε έγκριση του ξιδιού ως #δραστική #ουσία, που σημαίνει ότι το ξίδι είναι μια ουσία που έχει δράση κατά ζημιογόνων οργανισμών.


🎯 Συγκεκριμένα, το #ξίδι προστέθηκε ως #βιοκτόνο στον κανονισμό (EE) αριθ. 528/2012 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, και η εφαρμογή θα ξεκινήσει από 1η Ιουνίου του 2021.


🤔 Τι ορίζεται όμως ως «βιοκτόνο»;


Είναι κάθε ουσία ή μίγμα στη μορφή υπό την οποία παραδίδεται στο χρήστη, που περιέχει, παράγει ή αποτελείται από μια ή περισσότερες δραστικές ουσίες και προορίζεται να καταστρέφει, να εμποδίζει, να καθιστά αβλαβή, να προλαμβάνει τη δράση ή να ασκεί άλλη περιοριστική δράση σε οποιονδήποτε επιβλαβή οργανισμό με οποιοδήποτε μέσο πέραν της απλής, φυσικής ή μηχανικής δράσης.


✅ Δεδομένου ότι το ξίδι είναι #φυσικής #προέλευσης, θα συμπεριληφθεί στην κατηγορία «Ουσίες φυσικής προέλευσης που χρησιμοποιούνται παραδοσιακά».

___

#deltacert #vinegar

#deltacert #ISO22000 #certifications #FoodSafety #FoodQuality #codexalimentarius #haccp #infocert #iso #certification #training #industry #leadauditor #ISO9001 #certified #publichealth #healthcare #protection #safety #healthinfo #foodscience #safefood #cleanfood


Η Υπηρεσία Ασφάλειας και Επιθεώρησης Τροφίμων του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ (#USDA) δεν συστήνει να πλένουμε οποιοδήποτε είδος ωμού #κρέατος και ιδιαίτερα το #κοτόπουλο πριν το μαγείρεμα.


Πλένοντας απλά το κρέας δεν έχουμε ιδιαίτερο όφελος, διότι με το νερό όχι μόνο δεν παρασύρονται τα #μικρόβια αλλά περιοχές του κρέατος που πριν δεν είχαν μικρόβια, μετά το πλύσιμο έχουν. Η διαδικασία του πλυσίματος απλά βοηθάει να απομακρύνουμε από το κρέας τυχόν ξένα σώματα, όπως μικροσκοπικά κοκαλάκια, τρίχες ή πτέρωμα. Όμως σε καμία περίπτωση δεν το καθιστά πιο #ασφαλές, αντιθέτως.


Αυτό που στην πραγματικότητα πρέπει να μας ανησυχεί είναι η #επιμόλυνση, καθώς μπορούν να μεταφερθούν #μικροοργανισμοί από την ωμή επιφάνεια του κρέατος σε κάποιο άλλο σημείο. Έτσι μέσω της επιμόλυνσης, τα επικίνδυνα βακτήρια (όπως Salmonella, Campylobacter και Clostridium perfringens) που έχει το κρέας μπορούν να προκαλέσουν #τροφική #δηλητηρίαση.


Πολλοί #καταναλωτές πιστεύουν ότι καθαρίζουν αποτελεσματικά μετά το πλύσιμο του κοτόπουλου και ότι δεν υπάρχει κίνδυνος ανησυχίας, όμως μια μελέτη (https://bit.ly/2XWHVXj) που πραγματοποιήθηκε από το USDA δείχνει ότι τα βακτήρια μπορούν πολύ εύκολα να εξαπλωθούν σε άλλες επιφάνειες και #τρόφιμα.


Στην πραγματικότητα πλέοντας το κοτόπουλο δεν έχουμε #ποιοτικά οφέλη αλλά αυξάνουμε τον #κίνδυνο της επιμόλυνσης.

___

#deltacert #ISO22000 #certifications #FoodSafety #FoodQuality #codexalimentarius #haccp #infocert #iso #certification #training #industry #leadauditor #ISO9001 #certified #publichealth #healthcare #protection #safety #healthinfo #foodscience #safefood #cleanfood


Ο κανονισμός (ΕΕ) 2017/2158 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έχει τεθεί σε ισχύ από τις 11 Απριλίου 2018, και έχει ως στόχο να διασφαλίσει την #ασφάλεια των τροφίμων και να περιορίσει την παρουσία του ακρυλαμιδίου στα τρόφιμα.

Το #ακρυλαμίδιο είναι μία χημική ουσία, η οποία σχηματίζεται από τα φυσικώς απαντώμενα συστατικά ασπαραγίνη και σάκχαρα σε ορισμένα τρόφιμα, όταν αυτά παρασκευάζονται σε θερμοκρασίες συνήθως υψηλότερες από 120οC και υπό συνθήκες χαμηλής υγρασίας.

Η #EFSA δημοσίευσε το 2015 μια ολοκληρωμένη αξιολόγηση του κινδύνου ακρυλαμιδίου, με την οποία επιβεβαίωσε ότι το ακρυλαμίδιο είναι δυνητικά #καρκινογόνο.

Σε ποια τρόφιμα σχηματίζεται το ακρυλαμίδιο;

Κυρίως σε #ψημένα ή #τηγανισμένα τρόφιμα που είναι πλούσια σε υδατάνθρακες, όπως:

  • Τηγανητές πατάτες, άλλα τεμαχισμένα (τηγανισμένα σε φριτέζα) προϊόντα και πατατάκια κομμένα σε φέτες από φρέσκιες πατάτες
  • Πατατάκια, πρόχειρα φαγητά, κράκερς και άλλα προϊόντα πατάτας
  • Ψωμί
  • Δημητριακά προγεύματος (εξαιρουμένου του χυλού βρώμης)
  • Αρτοσκευάσματα: μπισκότα, βουτήματα, φρυγανιές, μπάρες δημητριακών, scones, χωνάκια, γκοφρέτες, τηγανίτες καθώς και κράκερς, ψωμί τύπου φρυγανιάς και υποκατάστατα ψωμιού.
  • Καφές:

-Καβουρδισμένος καφές

-Στιγμιαίος (διαλυτός) καφές·

  • Υποκατάστα Καφέ
  • Παιδικές τροφές και μεταποιημένες τροφές με βάση τα δημητριακά που προορίζονται για βρέφη και μικρά παιδιά

Τι προβλέπει ο #Κανονισμός 2017/2158 ;

Ουσιαστικά θεσπίζει μέτρα άμβλυνσης του κινδύνου, ώστε να διασφαλίζεται η #ασφάλεια των #τροφίμων και να περιορίζεται η παρουσία ακρυλαμιδίου στα τρόφιμα.

Προβλέπει συγκεκριμένα #όρια αλλά και σαφείς #οδηγίες #επεξεργασίας, #μαγειρέματος, #θερμοκρασίας, #αποθήκευσής, #μεταφοράς και #κριτήρια #αποδοχής για την μείωση του ακρυλαμιδίου στα τρόφιμα.

Ποιες επιχειρήσεις αφορά;

Αφορά κάθε #επιχείρηση που #παράγει, #μεταποιεί ή #εμπορεύεται προϊόντα πατάτας, ψωμιού, ζαχαροπλαστικής, δημητριακών για πρωινό, παιδικές τροφές, προϊόντα ή υποκατάστατα καφέ.

#acrylamide #baking #carcinogens

#deltacert #ISO22000 #certifications #FoodSafety #FoodQuality #codexalimentarius #haccp #infocert #iso #certification #training #industry #leadauditor #ISO9001 #certified #publichealth #healthcare #protection #safety #healthinfo #foodscience #safefood #cleanfood


Το #ελαιόλαδο αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα προϊόντα της αγροτικής οικονομίας της χώρας, με τεράστια κοινωνική και οικονομική σημασία.

Είναι αναμφισβήτητα συνδεδεμένο με την κουλτούρα μας. Για αυτό η γνώση και η αναγνώριση των #ποιοτικών του χαρακτηριστικών είναι μείζονος σημασίας.

Σύμφωνα με το International Olive Council η χρήση του ελαιολάδου σε κατάλληλες συνθήκες θερμοκρασίας, χωρίς υπερθέρμανση, δεν υφίσταται ουσιαστική δομική μεταβολή και διατηρεί τη θρεπτική αξία του καλύτερα από άλλα έλαια, όχι μόνο λόγω των αντιοξειδωτικών αλλά και λόγω των υψηλών επιπέδων ελαϊκού οξέος που περιέχει. Λόγω της υψηλής θρεπτικής του αξίας, θεωρείται ''έλαιο θησαυρός''.

Εμείς είμαστε εδώ για να θωρακίσουμε την ποιότητα με την εφαρμογή Συστημάτων Διαχείρισης #Ποιότητας και #Ασφάλειας Τροφίμων. Όπου μέσα από συγκεκριμένα κανονιστικά, νομικά και θεσμικά πλαίσια, επιτυγχάνεται η παραγωγή ποιοτικών και ασφαλών προϊόντων.

#deltacert #oliveoil

#deltacert #ISO22000 #certifications #FoodSafety #FoodQuality #codexalimentarius #haccp #infocert #iso #certification #training #industry #leadauditor #ISO9001 #certified #publichealth #healthcare #protection #safety #healthinfo #foodscience #safefood #cleanfood


Νόσος των λεγεωναρίων - Νεα Εγκύκλιος - Λήψη μέτρων για την πρόληψη της νόσου.


Η λεγεωνέλλωση έχει ως αιτία το βακτήριο LEGIONELLA PNEUMOPHILA, που είναι το πιο συνηθισμένο αλλά και επικίνδυνο είδος της οικογένειας LEGIONELLA.

Το βακτήριο της λεγεωνέλλας, αναπτύσσεται στα επιφανειακά νερά, είναι όμως δυνατόν να ανιχνευθεί και στο καθαρό νερό και επιζεί ακόμη και στο αποσταγμένο νερό. Ιδανικές συνθήκες πολλαπλασιασμού της LEGIONELLA παρουσιάζονται στα δίκτυα διανομής νερού των κτιρίων και ειδικότερα στο δίκτυο διακίνησης ζεστού νερού (θερμοκρασία υψηλότερη των 20 C). H παρουσία οργανικών και ανόργανων ουσιών καθώς και μικροοργανισμών στο νερό ευνοεί τη δημιουργία αποικιών στην εσωτερική επιφάνεια των σωληνώσεων. Το πλήθος των αποικιών αυξάνεται, σχηματίζοντας μια βιομεμβράνη (biofilm). Η βιομεμβράνη είναι μόνιμη εστία πιθανής μόλυνσης του νερού των δικτύων διανομής νερού των κτιρίων, απελευθερώνοντας συνεχώς μικροοργανισμούς στο πόσιμο νερό. Το πρόβλημα σχηματισμού της βιομεμβράνης γίνεται εντονότερο κυρίως σε μεγάλα κτίρια με πολύπλοκο και εκτεταμένο σύστημα σωληνώσεων.

Η λεγεωνέλλα μεταδίδεται κυρίως αερογενώς μέσω των λεπτότατων σταγονιδίων υπό μορφή αερολύματος που σχηματίζονται από τα κλιματιστικά μηχανήματα, αλλά και του καταιονισμού (ντους) ή και του πλυσίματος των χεριών.

Η Ελλάδα ως μεσογειακή χώρα διαθέτει θεωρητικά όλες τις προϋποθέσεις για την εμφάνιση λοιμώξεων από λεγεωνέλλα (θερμό κλίμα, λειτουργία κλιματιστικών, υψηλές θερμοκρασίες για μεγάλα χρονικά διαστήματα κ.λπ). Κρίσιμες είναι οι μεγάλες χρονικές περίοδοι κατά τις οποίες, ειδικά οι ξενοδοχειακές μονάδες, παραμένουν κλειστές ή υπολειτουργούν, με αποτέλεσμα το νερό του δικτύου διανομής να μπορεί να θεωρηθεί «στάσιμο» κατά τη διάρκεια των περιόδων αυτών (συνθήκη η οποία ευνοεί την ανάπτυξη της λεγεωνέλλας).

Τα συμπτώματα

Τα συμπτώματα της νόσου εκδηλώνονται 2 με 10 ημέρες μετά την μόλυνση. Η κλινική εικόνα συνήθως είναι αυτή της άτυπης πνευμονίας με εξελισσόμενη ακτινολογική εικόνα συχνά με συνύπαρξη κεφαλαλγίας, βραδυψυχισμού, μυαλγιών και γενικών φαινομένων που υποδηλώνουν τη συστηματικότητα της λοίμωξης. Αργότερα επηρεάζονται ζωτικά όργανα, ενώ υπάρχει περίπτωση να επηρεαστούν και οι νοητικές λειτουργίες. Η έγκαιρη διάγνωση αυξάνει τις πιθανότητες επιβίωσης. Έχει θνητότητα 15% περίπου, ενώ στα ανοσοκατασταλμένα άτομα και τα άτομα των καλούμενων ομάδων υψηλού κινδύνου η θνητότητα είναι μεγαλύτερη. Στην ομάδα υψηλού κινδύνου υπάγονται: Όλα τα άνω των 50 ετών άτομα, οι καπνιστές, όσοι ευρίσκονται υπό αγωγή με κορτικοστεροειδή, όσοι πάσχουν από χρόνιες πνευμονοπάθειες, σακχαρώδη διαβήτη, νεοπλασματικά νοσήματα και νεφρική ανεπάρκεια, όσοι έχουν υποστεί μεταμόσχευση οργάνων, άτομα με εξασθενημένο και ευάλωτο ανοσοποιητικό σύστημα.

Η λήψη μέτρων, η νομοθεσία, η εργαστηριακή διάγνωση και οι οδηγίες πρόσληψης αναφέρονται στην εγκύκλιο και Δ1(δ)/ΓΠ οικ 56075 - 29/07/2019



Επισήμανση τροφίμων που περιέχουν δημητριακά συστατικά / Χρησιμοποίηση ενός είδους αλεύρου σε ποσοστό, τέτοιο που να προσδώσει την ονομασία του τελικού προϊόντος (π.χ. παξιμάδι κρίθινο).


Μια επιχείρηση μπορεί, να χρησιμοποιήσει αυτή την ονομασία, αν π.χ. από όλα τα δημητριακά, που χρησιμοποιούνται, το κρίθινο αλεύρι (ή όποιο άλλο συστατικό που θα χρησιμοποιηθεί για την ονομασία του προϊόντος), έχει το ποσοστό μεγαλύτερο του 50% του συνόλου των δημητριακών που περιέχονται στην "συνταγή", διαφορετικά δεν θα μπορούσε να επιχειρηματολογήσει κανείς, γιατί είναι κρίθινο.

Σύμφωνα με τη εγκύκλιο 6896/2019,που εξέδωσεο ΕΦΕΤ, πριν από μερικές ημέρες, σχετική με την επισήμανση τροφίμων που περιέχουν δημητριακά συστατικά, στην περίπτωση που το τρόφιμο χαρακτηρίζεται από δύο ή περισσότερα δημητριακά συστατικά, αυτά θα πρέπει στο σύνολό τους να αποτελούν ποσοστό πλέον του 50% του συνόλου των δημητριακών που περιέχονται στο τρόφιμο. Όταν ένα συγκεκριμένο είδος δημητριακού συστατικού, περιέχεται στο τρόφιμο, σε διαφορετικές μορφές (νιφάδες, άλευρο, πίτουρο) για τον υπολογισμό του ποσοστού του, λαμβάνονται υπόψη όλες οι διαφορετικές μορφές.

Συγκεκριμένα η εγκύκλιος αναφέρει:

Εγκύκλιος 6896/2019 - ΕΦΕΤ: Επισήμανση τροφίμων που περιέχουν δημητριακά συστατικά

06 Ιουνίου 2019 15:38

Πρόσθετες Πληροφορίες: Τύπος:Εγκύκλιος, Έτος:2019, Νούμερο:6896

Ετικέτες: ΕΦΕΤ επισήμανση τρόφιμα ασφάλεια τροφίμων διατροφή καταναλωτές συστατικά τροφίμων

Για την αξιολόγηση της νομιμότητας της επισήμανσης ενός τροφίμου λαμβάνεται υπόψη το σύνολο των πληροφοριών που αναφέρονται σε αυτό και ο τρόπος που αυτές παρουσιάζονται.

«Επισήμανση προϊόντων που περιέχουν δημητριακά συστατικά»

Ο κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 1169/2011 σχετικά με την παροχή πληροφοριών για τα τρόφιμα στους καταναλωτές θεσπίζει ειδικές διατάξεις με σκοπό την ορθή πληροφόρηση των καταναλωτών και την πρόληψη αθέμιτων εμπορικών πρακτικών των επιχειρήσεων που ενδεχομένως να παραπλανήσουν τον καταναλωτή. Ειδικότερα:

- Με το άρθρο 7 του ανωτέρω κανονισμού καθορίζονται οι θεμιτές πρακτικές σχετικά με τις πληροφορίες όπου μεταξύ άλλων «Οι πληροφορίες για τα τρόφιμα δεν πρέπει να είναι παραπλανητικές ιδίως: ως προς τα χαρακτηριστικά του τροφίμου και ιδίως τη φύση, την ταυτότητα, τις ιδιότητες, τη σύνθεση, την ποσότητα, τη διατηρησιμότητα, τη χώρα καταγωγής ή τον τόπο προέλευσης, την μέθοδο παρασκευής ή παραγωγής του».

- Όσον αφορά στους κανόνες που διέπουν την ονομασία ενός τροφίμου (άρθρο 17) αυτή θα πρέπει να είναι η νόμιμη ονομασία του. Αν δεν υπάρχει τέτοια ονομασία, η ονομασία του τροφίμου είναι η συνήθης ονομασία του ή, αν δεν υπάρχει συνήθης ονομασία ή αν η συνήθης ονομασία δεν χρησιμοποιείται παρέχεται περιγραφική ονομασία η οποία θα πρέπει να είναι σύμφωνη με τις θεμιτές πρακτικές για τα τρόφιμα (άρθρο 7).

- Η επικοινωνία ενός συστατικού γενικά στην επισήμανση ενός τροφίμου είναι δυνατή εφόσον είναι σύμφωνη με τα ανωτέρω και τις ειδικότερες διατάξεις περί ποσοτικής αναγραφής συστατικού (άρθρο 22 & παράρτημα VIII).

Στην αγορά κυκλοφορούν προϊόντα (άρτος, παξιμάδια, φρυγανιές, μπισκότα κ.α) τα οποία περιέχουν δημητριακά συστατικά από διαφορετικά είδη δημητριακών (βρώμη, σίτος, σίκαλη κ.α) και σε διαφορετικές μορφές (νιφάδες, άλευρο, πίτουρο) τα οποία προβάλουν μέσω της ονομασίας τους ένα ή περισσότερα από αυτά τα συστατικά με τρόπο που χαρακτηρίζει τα εν λόγω τρόφιμα όπως π.χ "μπισκότα βρώμης", «φρυγανιές σικάλεως» κ.α. Η επικοινωνία ενός συστατικού με αυτόν τον τρόπο παραπέμπει σε τρόφιμο όπου ο καταναλωτής αναμένει τη συμμετοχή του εν λόγω συστατικού σε σημαντικό ποσοστό, διαφορετικά η ένδειξη αυτή ενδεχομένως να οδηγήσει σε πλάνη τον καταναλωτή ως προς τη σύνθεση του τροφίμου. Βάσει των ανωτέρω και προκειμένου να υπάρξει ενιαία εφαρμογή της νομοθεσίας, τρόφιμα τα οποία περιέχουν δημητριακά συστατικά και χαρακτηρίζονται από ένα ή περισσότερα δημητριακά εξ' αυτών, θα πρέπει να περιέχουν το/τα εν λόγω συστατικό/ά σε ποσοστό πλέον του 50% επί του συνόλου όλων των ειδών των δημητριακών που περιέχονται σε αυτά. Στην περίπτωση που το τρόφιμο χαρακτηρίζεται από δύο ή περισσότερα δημητριακά συστατικά, αυτά θα πρέπει στο σύνολό τους να αποτελούν ποσοστό πλέον του 50% του συνόλου των δημητριακών που περιέχονται στο τρόφιμο. Όταν ένα συγκεκριμένο είδος δημητριακού συστατικού περιέχεται στο τρόφιμο σε διαφορετικές μορφές (νιφάδες, άλευρο, πίτουρο) για τον υπολογισμό του ποσοστού του λαμβάνονται υπόψη όλες οι διαφορετικές μορφές.

Επισημαίνεται ότι για την αξιολόγηση της νομιμότητας της επισήμανσης/διαφήμισης ενός τροφίμου λαμβάνεται υπόψη το σύνολο των πληροφοριών (λεκτικών, εικαστικών) που αναφέρονται σε αυτό και ο τρόπος που αυτές παρουσιάζονται.

ΑΔΑ: 6Ζ4ΒΟΡ9Τ-7Ε3

06/06/2019

Ο Πρόεδρος Δ.Σ. του Ε.Φ.Ε.Τ.

Πολυχρόνης Πολυχρονίου



ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΣΤΟ ΝΕΟ ΠΡΟΤΥΠΟ ΕΝ ISO 22000:2018


Αξιότιμε/η κ./κα., θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για την νέα έκδοση του προτύπου ISO 22000:2018, η οποία αντικαθιστά την παλιότερη έκδοσή του, ISO 22000:2005.

Ο Διεθνής Οργανισμός Τυποποίησης (ISO) και το Διεθνές Φόρουμ Διαπίστευσης (IAF) καθόρισαν μια μεταβατική περίοδο τριών (3) ετών, για την εφαρμογή του νέου ISO 22000:2018, η οποία λήγει την 29 Ιουνίου 2021. Ως εκ τούτου, μετά το πέρας της συγκεκριμένης ημερομηνίας, τα πιστοποιητικά, σύμφωνα με το πρότυπο ISO 22000:2005, δεν θα ισχύουν.

Οι κύριες αλλαγές εντοπίζονται στα παρακάτω σημεία:

  • Νέα δομή: Υιοθετείται η υψηλού επιπέδου δομή (High Level Structure) που ορίζεται από το παράρτημα SL και είναι κοινή για όλα τα νέα πρότυπα ISΟ, διευκολύνοντας έναν οργανισμό στην ενσωμάτωση πολλαπλών Συστημάτων Διαχείρισης.
  • Διεργασιακή προσέγγιση, με έμφαση στην αποτελεσματική διαχείριση των διεργασιών και αλληλεπιδράσεων, ώστε να παράγονται τα επιθυμητά αποτελέσματα.
  • Προσέγγιση με βάση τη διακινδύνευση 'Risk Based Thinking', που διευρύνεται πλέον και στην επιχειρηματική λειτουργία και τις αρχές. 'Έτσι εκτός από τη γνωστή αξιολόγηση κινδύνου σε λειτουργικό επίπεδο (HACCP) εισάγεται και η έννοια του επιχειρηματικού κινδύνου, όπου οι ευκαιρίες αποτελούν επίσης μέρος της έννοιας.
  • Κύκλος PDCA: το πρότυπο αποσαφηνίζει τον κύκλο Plan-Do-Check-Act, έχοντας δύο ξεχωριστούς κύκλους που συνεργάζονται: ο ένας καλύπτει το Σύστημα Διαχείρισης και ο άλλος καλύπτει τις αρχές του HACCP.
  • Ευθυγράμμιση με τις πρόσφατες εξελίξεις και έννοιες στα πρότυπα ασφάλειας τροφίμων και τον Codex Alimentarius.
  • Διευκρίνιση και απλούστευση των υφιστάμενων απαιτήσεων.
  • Ένταξη νέων ορισμών και σαφής περιγραφή των εννοιών και διαφορών μεταξύ των Κρίσιμων Σημείων Ελέγχου (CCPs), Λειτουργικών Προαπαιτούμενων Προγραμμάτων (OPRPs) and Προαπαιτούμενων (PRPs).

Τα πιστοποιητικά που εκδίδονται κατά την διάρκεια αυτή, πρέπει να λαμβάνουν υπόψη την καταληκτική ημερομηνία μετάβασης, και συνεπώς η διάρκεια ισχύος τους θα είναι μειωμένη (ημερομηνία λήξης: 29/06/2021).

Για περισσότερες διευκρινήσεις παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας.

Σας ευχαριστούμε.



2018 08 01

Ανακοινώθηκε η Απόφαση 12528/2018 για το Ειδικό Σήμα Αγροτουρισμού - ΕΣΑ

2018 08 01