Ανακοινώσεις Δelta Cert - Nέα

Νόσος των λεγεωναρίων - Νεα Εγκύκλιος - Λήψη μέτρων για την πρόληψη της νόσου.


Η λεγεωνέλλωση έχει ως αιτία το βακτήριο LEGIONELLA PNEUMOPHILA, που είναι το πιο συνηθισμένο αλλά και επικίνδυνο είδος της οικογένειας LEGIONELLA.

Το βακτήριο της λεγεωνέλλας, αναπτύσσεται στα επιφανειακά νερά, είναι όμως δυνατόν να ανιχνευθεί και στο καθαρό νερό και επιζεί ακόμη και στο αποσταγμένο νερό. Ιδανικές συνθήκες πολλαπλασιασμού της LEGIONELLA παρουσιάζονται στα δίκτυα διανομής νερού των κτιρίων και ειδικότερα στο δίκτυο διακίνησης ζεστού νερού (θερμοκρασία υψηλότερη των 20 C). H παρουσία οργανικών και ανόργανων ουσιών καθώς και μικροοργανισμών στο νερό ευνοεί τη δημιουργία αποικιών στην εσωτερική επιφάνεια των σωληνώσεων. Το πλήθος των αποικιών αυξάνεται, σχηματίζοντας μια βιομεμβράνη (biofilm). Η βιομεμβράνη είναι μόνιμη εστία πιθανής μόλυνσης του νερού των δικτύων διανομής νερού των κτιρίων, απελευθερώνοντας συνεχώς μικροοργανισμούς στο πόσιμο νερό. Το πρόβλημα σχηματισμού της βιομεμβράνης γίνεται εντονότερο κυρίως σε μεγάλα κτίρια με πολύπλοκο και εκτεταμένο σύστημα σωληνώσεων.

Η λεγεωνέλλα μεταδίδεται κυρίως αερογενώς μέσω των λεπτότατων σταγονιδίων υπό μορφή αερολύματος που σχηματίζονται από τα κλιματιστικά μηχανήματα, αλλά και του καταιονισμού (ντους) ή και του πλυσίματος των χεριών.

Η Ελλάδα ως μεσογειακή χώρα διαθέτει θεωρητικά όλες τις προϋποθέσεις για την εμφάνιση λοιμώξεων από λεγεωνέλλα (θερμό κλίμα, λειτουργία κλιματιστικών, υψηλές θερμοκρασίες για μεγάλα χρονικά διαστήματα κ.λπ). Κρίσιμες είναι οι μεγάλες χρονικές περίοδοι κατά τις οποίες, ειδικά οι ξενοδοχειακές μονάδες, παραμένουν κλειστές ή υπολειτουργούν, με αποτέλεσμα το νερό του δικτύου διανομής να μπορεί να θεωρηθεί «στάσιμο» κατά τη διάρκεια των περιόδων αυτών (συνθήκη η οποία ευνοεί την ανάπτυξη της λεγεωνέλλας).

Τα συμπτώματα

Τα συμπτώματα της νόσου εκδηλώνονται 2 με 10 ημέρες μετά την μόλυνση. Η κλινική εικόνα συνήθως είναι αυτή της άτυπης πνευμονίας με εξελισσόμενη ακτινολογική εικόνα συχνά με συνύπαρξη κεφαλαλγίας, βραδυψυχισμού, μυαλγιών και γενικών φαινομένων που υποδηλώνουν τη συστηματικότητα της λοίμωξης. Αργότερα επηρεάζονται ζωτικά όργανα, ενώ υπάρχει περίπτωση να επηρεαστούν και οι νοητικές λειτουργίες. Η έγκαιρη διάγνωση αυξάνει τις πιθανότητες επιβίωσης. Έχει θνητότητα 15% περίπου, ενώ στα ανοσοκατασταλμένα άτομα και τα άτομα των καλούμενων ομάδων υψηλού κινδύνου η θνητότητα είναι μεγαλύτερη. Στην ομάδα υψηλού κινδύνου υπάγονται: Όλα τα άνω των 50 ετών άτομα, οι καπνιστές, όσοι ευρίσκονται υπό αγωγή με κορτικοστεροειδή, όσοι πάσχουν από χρόνιες πνευμονοπάθειες, σακχαρώδη διαβήτη, νεοπλασματικά νοσήματα και νεφρική ανεπάρκεια, όσοι έχουν υποστεί μεταμόσχευση οργάνων, άτομα με εξασθενημένο και ευάλωτο ανοσοποιητικό σύστημα.

Η λήψη μέτρων, η νομοθεσία, η εργαστηριακή διάγνωση και οι οδηγίες πρόσληψης αναφέρονται στην εγκύκλιο και Δ1(δ)/ΓΠ οικ 56075 - 29/07/2019Επισήμανση τροφίμων που περιέχουν δημητριακά συστατικά / Χρησιμοποίηση ενός είδους αλεύρου σε ποσοστό, τέτοιο που να προσδώσει την ονομασία του τελικού προϊόντος (π.χ. παξιμάδι κρίθινο).


Μια επιχείρηση μπορεί, να χρησιμοποιήσει αυτή την ονομασία, αν π.χ. από όλα τα δημητριακά, που χρησιμοποιούνται, το κρίθινο αλεύρι (ή όποιο άλλο συστατικό που θα χρησιμοποιηθεί για την ονομασία του προϊόντος), έχει το ποσοστό μεγαλύτερο του 50% του συνόλου των δημητριακών που περιέχονται στην "συνταγή", διαφορετικά δεν θα μπορούσε να επιχειρηματολογήσει κανείς, γιατί είναι κρίθινο.

Σύμφωνα με τη εγκύκλιο 6896/2019,που εξέδωσεο ΕΦΕΤ, πριν από μερικές ημέρες, σχετική με την επισήμανση τροφίμων που περιέχουν δημητριακά συστατικά, στην περίπτωση που το τρόφιμο χαρακτηρίζεται από δύο ή περισσότερα δημητριακά συστατικά, αυτά θα πρέπει στο σύνολό τους να αποτελούν ποσοστό πλέον του 50% του συνόλου των δημητριακών που περιέχονται στο τρόφιμο. Όταν ένα συγκεκριμένο είδος δημητριακού συστατικού, περιέχεται στο τρόφιμο, σε διαφορετικές μορφές (νιφάδες, άλευρο, πίτουρο) για τον υπολογισμό του ποσοστού του, λαμβάνονται υπόψη όλες οι διαφορετικές μορφές.

Συγκεκριμένα η εγκύκλιος αναφέρει:

Εγκύκλιος 6896/2019 - ΕΦΕΤ: Επισήμανση τροφίμων που περιέχουν δημητριακά συστατικά

06 Ιουνίου 2019 15:38

Πρόσθετες Πληροφορίες: Τύπος:Εγκύκλιος, Έτος:2019, Νούμερο:6896

Ετικέτες: ΕΦΕΤ επισήμανση τρόφιμα ασφάλεια τροφίμων διατροφή καταναλωτές συστατικά τροφίμων

Για την αξιολόγηση της νομιμότητας της επισήμανσης ενός τροφίμου λαμβάνεται υπόψη το σύνολο των πληροφοριών που αναφέρονται σε αυτό και ο τρόπος που αυτές παρουσιάζονται.

«Επισήμανση προϊόντων που περιέχουν δημητριακά συστατικά»

Ο κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 1169/2011 σχετικά με την παροχή πληροφοριών για τα τρόφιμα στους καταναλωτές θεσπίζει ειδικές διατάξεις με σκοπό την ορθή πληροφόρηση των καταναλωτών και την πρόληψη αθέμιτων εμπορικών πρακτικών των επιχειρήσεων που ενδεχομένως να παραπλανήσουν τον καταναλωτή. Ειδικότερα:

- Με το άρθρο 7 του ανωτέρω κανονισμού καθορίζονται οι θεμιτές πρακτικές σχετικά με τις πληροφορίες όπου μεταξύ άλλων «Οι πληροφορίες για τα τρόφιμα δεν πρέπει να είναι παραπλανητικές ιδίως: ως προς τα χαρακτηριστικά του τροφίμου και ιδίως τη φύση, την ταυτότητα, τις ιδιότητες, τη σύνθεση, την ποσότητα, τη διατηρησιμότητα, τη χώρα καταγωγής ή τον τόπο προέλευσης, την μέθοδο παρασκευής ή παραγωγής του».

- Όσον αφορά στους κανόνες που διέπουν την ονομασία ενός τροφίμου (άρθρο 17) αυτή θα πρέπει να είναι η νόμιμη ονομασία του. Αν δεν υπάρχει τέτοια ονομασία, η ονομασία του τροφίμου είναι η συνήθης ονομασία του ή, αν δεν υπάρχει συνήθης ονομασία ή αν η συνήθης ονομασία δεν χρησιμοποιείται παρέχεται περιγραφική ονομασία η οποία θα πρέπει να είναι σύμφωνη με τις θεμιτές πρακτικές για τα τρόφιμα (άρθρο 7).

- Η επικοινωνία ενός συστατικού γενικά στην επισήμανση ενός τροφίμου είναι δυνατή εφόσον είναι σύμφωνη με τα ανωτέρω και τις ειδικότερες διατάξεις περί ποσοτικής αναγραφής συστατικού (άρθρο 22 & παράρτημα VIII).

Στην αγορά κυκλοφορούν προϊόντα (άρτος, παξιμάδια, φρυγανιές, μπισκότα κ.α) τα οποία περιέχουν δημητριακά συστατικά από διαφορετικά είδη δημητριακών (βρώμη, σίτος, σίκαλη κ.α) και σε διαφορετικές μορφές (νιφάδες, άλευρο, πίτουρο) τα οποία προβάλουν μέσω της ονομασίας τους ένα ή περισσότερα από αυτά τα συστατικά με τρόπο που χαρακτηρίζει τα εν λόγω τρόφιμα όπως π.χ "μπισκότα βρώμης", «φρυγανιές σικάλεως» κ.α. Η επικοινωνία ενός συστατικού με αυτόν τον τρόπο παραπέμπει σε τρόφιμο όπου ο καταναλωτής αναμένει τη συμμετοχή του εν λόγω συστατικού σε σημαντικό ποσοστό, διαφορετικά η ένδειξη αυτή ενδεχομένως να οδηγήσει σε πλάνη τον καταναλωτή ως προς τη σύνθεση του τροφίμου. Βάσει των ανωτέρω και προκειμένου να υπάρξει ενιαία εφαρμογή της νομοθεσίας, τρόφιμα τα οποία περιέχουν δημητριακά συστατικά και χαρακτηρίζονται από ένα ή περισσότερα δημητριακά εξ' αυτών, θα πρέπει να περιέχουν το/τα εν λόγω συστατικό/ά σε ποσοστό πλέον του 50% επί του συνόλου όλων των ειδών των δημητριακών που περιέχονται σε αυτά. Στην περίπτωση που το τρόφιμο χαρακτηρίζεται από δύο ή περισσότερα δημητριακά συστατικά, αυτά θα πρέπει στο σύνολό τους να αποτελούν ποσοστό πλέον του 50% του συνόλου των δημητριακών που περιέχονται στο τρόφιμο. Όταν ένα συγκεκριμένο είδος δημητριακού συστατικού περιέχεται στο τρόφιμο σε διαφορετικές μορφές (νιφάδες, άλευρο, πίτουρο) για τον υπολογισμό του ποσοστού του λαμβάνονται υπόψη όλες οι διαφορετικές μορφές.

Επισημαίνεται ότι για την αξιολόγηση της νομιμότητας της επισήμανσης/διαφήμισης ενός τροφίμου λαμβάνεται υπόψη το σύνολο των πληροφοριών (λεκτικών, εικαστικών) που αναφέρονται σε αυτό και ο τρόπος που αυτές παρουσιάζονται.

ΑΔΑ: 6Ζ4ΒΟΡ9Τ-7Ε3

06/06/2019

Ο Πρόεδρος Δ.Σ. του Ε.Φ.Ε.Τ.

Πολυχρόνης ΠολυχρονίουΣΥΣΤΗΜΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΣΤΟ ΝΕΟ ΠΡΟΤΥΠΟ ΕΝ ISO 22000:2018


Αξιότιμε/η κ./κα., θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για την νέα έκδοση του προτύπου ISO 22000:2018, η οποία αντικαθιστά την παλιότερη έκδοσή του, ISO 22000:2005.

Ο Διεθνής Οργανισμός Τυποποίησης (ISO) και το Διεθνές Φόρουμ Διαπίστευσης (IAF) καθόρισαν μια μεταβατική περίοδο τριών (3) ετών, για την εφαρμογή του νέου ISO 22000:2018, η οποία λήγει την 29 Ιουνίου 2021. Ως εκ τούτου, μετά το πέρας της συγκεκριμένης ημερομηνίας, τα πιστοποιητικά, σύμφωνα με το πρότυπο ISO 22000:2005, δεν θα ισχύουν.

Οι κύριες αλλαγές εντοπίζονται στα παρακάτω σημεία:

  • Νέα δομή: Υιοθετείται η υψηλού επιπέδου δομή (High Level Structure) που ορίζεται από το παράρτημα SL και είναι κοινή για όλα τα νέα πρότυπα ISΟ, διευκολύνοντας έναν οργανισμό στην ενσωμάτωση πολλαπλών Συστημάτων Διαχείρισης.
  • Διεργασιακή προσέγγιση, με έμφαση στην αποτελεσματική διαχείριση των διεργασιών και αλληλεπιδράσεων, ώστε να παράγονται τα επιθυμητά αποτελέσματα.
  • Προσέγγιση με βάση τη διακινδύνευση 'Risk Based Thinking', που διευρύνεται πλέον και στην επιχειρηματική λειτουργία και τις αρχές. 'Έτσι εκτός από τη γνωστή αξιολόγηση κινδύνου σε λειτουργικό επίπεδο (HACCP) εισάγεται και η έννοια του επιχειρηματικού κινδύνου, όπου οι ευκαιρίες αποτελούν επίσης μέρος της έννοιας.
  • Κύκλος PDCA: το πρότυπο αποσαφηνίζει τον κύκλο Plan-Do-Check-Act, έχοντας δύο ξεχωριστούς κύκλους που συνεργάζονται: ο ένας καλύπτει το Σύστημα Διαχείρισης και ο άλλος καλύπτει τις αρχές του HACCP.
  • Ευθυγράμμιση με τις πρόσφατες εξελίξεις και έννοιες στα πρότυπα ασφάλειας τροφίμων και τον Codex Alimentarius.
  • Διευκρίνιση και απλούστευση των υφιστάμενων απαιτήσεων.
  • Ένταξη νέων ορισμών και σαφής περιγραφή των εννοιών και διαφορών μεταξύ των Κρίσιμων Σημείων Ελέγχου (CCPs), Λειτουργικών Προαπαιτούμενων Προγραμμάτων (OPRPs) and Προαπαιτούμενων (PRPs).

Σημειώνεται, ότι ο φορέας μας, θα μπορεί να διενεργεί αρχικές & επαναληπτικές πιστοποιήσεις, βάσει της παλιάς έκδοσης ISO 22000:2005, μόνο τα 2 πρώτα χρόνια της μεταβατικής περιόδου, δηλαδή μέχρι την 29 Ιουνίου 2020.

Τα πιστοποιητικά που εκδίδονται κατά την διάρκεια αυτή, πρέπει να λαμβάνουν υπόψη την καταληκτική ημερομηνία μετάβασης, και συνεπώς η διάρκεια ισχύος τους θα είναι μειωμένη (ημερομηνία λήξης: 29/06/2021).

Για περισσότερες διευκρινήσεις παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας.

Σας ευχαριστούμε.2018 08 01

Ανακοινώθηκε η Απόφαση 12528/2018 για το Ειδικό Σήμα Αγροτουρισμού - ΕΣΑ

2018 08 01