ISO 22000:2005

To ISO 22000 "Συστήματα διαχείρισης της ασφάλειας των τροφίμων - Απαιτήσεις από τους οργανισμούς της αλυσίδας τροφίμων" είναι ένα διεθνές πρότυπο για τη διαχείριση και ασφάλεια των τροφίμων.

To ISO 22000 μπορεί να εφαρμοστεί από όλες τις επιχειρήσεις που η κυρια δραστηριότητας τους είναι η παράγωγη, συλλογή, τυποποίηση, συσκευασία και εμπορία τροφίμων, το χονδρεμπόριο, το λιανεμπόριο, τη μαζική εστίαση, την αποθήκευση και διανομή, τις ζωοτροφές, καθώς επίσης και από επιχειρήσεις παραγωγής εξοπλισμού, υλικών συσκευασίας, υλικών καθαρισμού και απολύμανσης, προσθέτων και συστατικών.

Το πρότυπο ISO 22000 προδιαγράφει τις γενικές απαιτήσεις για τη δημιουργία Συστήματος Διαχείρισης της Ασφάλειας των Τροφίμων μιας επιχείρησης και εστιάζει στην αμοιβαία επικοινωνία μεταξύ όλων των ενδιαφερόμενων μερών (επιχειρήσεων, προμηθευτών, πελατών, αρχών) στη συστηματική διαχείριση του συστήματος, στον έλεγχο των κινδύνων μέσω προαπαιτούμενων προγραμμάτων και μέσω σχεδίου HACCP, καθώς και στη συνεχόμενη βελτίωση και ενημέρωση του συστήματος.